Bistriţa: Stimulente salariale, în loc de bani pentru vitamine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii locali au votat un proiect prin care funcţionarii publici primesc bani în plus în funcţie de poziţia ierarhică. Măsura se vrea o compensaţie a pierderii în instanţă a sporului pentru vitamine, însă avantajează doar funcţionarii cu salarii mari

Potrivit hotărârii de Consiliu Local adoptate, aseară la ora 22.00, suplimentele salariale se calculează din diferenţa de salariu de bază pentru funcţia publică de stat şi salariul de bază pentru funcţia publică locală. Mai mult, valoarea stimulentelor este calculată în funcţie de poziţia ierarhică în aparatul primăriei. Astfel, salariul secretarului municipiului ar putea creşte cu maximum 1.635 de lei, iar cel al unui şef de serviciu cu până la 555 de lei. Un asistent referent de specialitate abia dacă primeşte 15 lei, în timp ce debutanţii, deşi au studii superioare, nu primesc niciun leu.  Hotărârea trebuie să primească avizul de legalitate al Prefecturii, dar este a doua încercare a primăriei de a creşte salariile angajaţilor, după ce prima bătălie pentru sporul de vitamine a fost pierdută în instanţa de fond.

Stimulentele au inscat controverse

Consilierul local Gavril Ţărmure spune că a votat pentru aceste stimulente. „Am considerat că este normal să aducem salariile la un nivel mai normal", a spus Ţărmure. Consilierii locali care au votat împotriva proiectului susţin că modul de acordare a stimulentelor nu rezolvă deloc problema salariilor mici şi că nu avantajează decât funcţionarii cu funcţii de răspundere care, oricum, nu au salarii mici. „Proiectul nu rezolvă deloc ceea ce invocă: să-i  ajute pe cei cu venituri mici. Ei au venit cu o hotărâre care îi avantajează pe cei cu lefuri mari",explică  Gheorghe Tuţă, şeful consilierilor PDL. Acesta invocă exemplul secretarului Floare Gaftone, ceea pentru care stimulentul ar ajunge chiar şi la 1.600 de lei. Consilierul mai spune că nici procedural şi nici pe fond proiectul nu este în regulă. „L-au introdus pe ultima suta de metri, fără dezbatere în comisii, nu are suport legal, pentru că nu este treaba unui Consiliu Local să reglementeze problema salarizării, numai Parlamentul o poate face", adaugă Tuţă.

În schimb, primarul Ovidiu Creţu  precizează că nu face altceva decât să caute soluţii la ajustarea legală a salariilor din primărie.  „Am încercat să rezolv, pe căi legale, problemele sociale ale angajaţilor din Primăria Bistriţa. Am spus chiar eu că această variantă nu îi ajută pe cei cu salarii mici. Îmbraţisez oricând o altă variantă care îi ajută pe oameni să îşi plătească facturile. Nu eu le-am impus angajaţilor această variantă, oamenii au venit la mine cu această propunere" , a spus primarul. Pe raportul hotărârii este invocat un articol din legea unică a salarizării, prin care funcţionarii publici pot primi astfel de stimulente salariale, dacă adminsitraţiile locale dispun, în bugetul local, de sumele respective, iar cheltuilile de personal din anul în curs nu depăşesc încasările din 2009.

Angajaţii primăriei nu cred că măsura este echitabilă. „Mereu banii s-au împărţit de sus în jos, iar cei care au avut bani puţini au primit cel mai puţin. Dar nu e normal ca un angajat cu studii superioare să ia un salariu sub 600 de lei, când primul meu salariu, acum patru ani când m-am angajat pentru prima dată, a fost de 500 de lei", spune un tânăr care lucrează în primărie, dar care a ţinut să-şi păstreze anonimatul.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite