Bistriţa: Sinagoga, mai plină decât cinematograful Dacia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A cincea ediţie a Festivalului Anual de Film [mu:vi], care se apropie de final, a scos din case sute de bistriţeni. Tinerii spun că au ales Sinagoga în defavoarea filmelor de la Cinema Dacia, singurul din oraş, întrucât programul festivalului era mai diversificat şi intrarea, liberă.

Organizat de un grup de tineri bistriţeni pasionaţi de cinematografie, Festivalul Anual de Film [mu:vi] a adus şi în acest an cinefililor din judeţ documentare şi filme de toate genurile semnate de regizori din Franţa, Spania, Mexic, SUA, Rusia şi Australia. De vinerea trecută, 17 septembrie, Sinagoga din Bistriţa a fost plină ochi de tineri curioşi să vadă altceva decât filmele pe care le oferă singurul cinematograf din oraş. „Când zici cinema, în nici un caz nu te gândeşti la o Sinagogă", spune Florin Tămaş, omul care se ocupă cu proiectarea filmelor de la [mu:vi], membru al Group Seven. Cu tot cu spaţiul neconvenţional în care se desfăşoară, [mu:vi] este un succes care creşte de la an la an.

Sinagoga, al doilea cinematograf al Bistriţei pentru 10 zile

Având în vedere că cinematograful „Dacia" se află demult în colaps, [mu:vi] face atracţia urbană în aceste seri. Festivalul proiectează filme documentare, animaţii, scurtmetraje şi experimente video şi atrage, în special, publicul foarte tânăr. Festivalul este organizat de Asociaţia Culturală „Group Seven" şi sprijinit de către Societatea de Concerte Bistriţa, Urban Bistriţa, Primăria Bistriţa, respectiv „Zile şi Nopţi". [mu:vi] promovează, pe cât posibil, producţiile româneşi şi evită modelul american.

„Numărul de spectatori a crescut de la an la an. Am observat că în fiecare seară Sinagogă era plină, iar oamenii stăteau în picioare. Sinagoga are o capacitate de circa 300  de locuri, iar în picioare încap în jur de 200 de persoane", afirmă Gavril Ţărmure, directorul Societăţii de Concerte. Acesta este foarte încântat că tinerii vin să vadă filme de calitate. Festivalul se încheie luni, 27 septembrie, cu drama românească „Marţi, după Crăciun", de la ora 21.00.

Altfel de filme decât cele de la „Dacia"

Liceenii şi tinerii din oraş spun că îşi doresc ca acest gen de manifestări să aibă loc mai des, mai ales că sunt gratuite. „Sunt foarte interesante peliculele şi prezintă diverse aspecte ale vieţii de zi de zi. Mi-ar plăcea ca acest gen de filme să ruleze şi la cinematograf", spune Adela Dipşan, o elevă în clasa a X-a la Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba".

Începuturile

Festivalul s-a născut în 2006 ca un eveniment colegial, de prezentare, având la bază producţii autohtone independente, filme documentare, animaţie şi experiment video. [mu:vi] a fost singurul festival de film din România care a prezentat documentarul semnat Adam Curtis, „The Power of Nightmares", concomitent cu o proiecţie la Festivalul Internaţional de Film din Seattle, USA.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite