Bistriţa: Sfârşit de săptămână muzical

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iubitorii muzicii clasice româneşti sunt aşteptaţi mâine şi poimâine la concertele din cadrul concursului naţional „Sigismund Toduţă". Sinagoga şi Liceul de Muzică „Tudor Jarda" din Bistriţa vor găzdui, de dimineaţa până seara, concertele elevilor din toată ţara veniţi să se întreacă la singurul concurs naţional de interpretare a muzicii româneşti.

Bistriţenii sunt invitaţi, în acest weekend, la o serie de concerte în cadrul concursului naţional de interpretare a muzicii româneşti „Sigismund Toduţă". Competiţia, ajunsă la ediţia a 28-a, este singura din ţară care promovează creaţiile clasice ale compozitorilor români. „Din această seară vin în jur de 150 de elevi, de la micuţii din clasa I până la liceenii din a XII-a. Sunt şcolari foarte buni de la licee de profil din toată ţara", spune Carolina Karoli, directorul adjunct al Liceului de Muzică „Tudor Jarda".

Primul concert, de la ora 10.00

Ediţia din acest an a concursului va fi deschisă oficial mâine, la ora 9.30, în sala de concerte a Liceului de Muzică cu un moment artistic la pian susţinut de câştigătorul Marelui Premiu din 2010: Krisztian Malicski din clasa a V-a, de la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş.

Apoi vor începe concertele care se desfăşoară atât la şcoala gazdă, cât şi la Sinagoga din oraş, pe secţiuni (pian, corzi, suflători-percuţie şi canto).

Cei ce îndrăgesc pianul pot merge mâine la Sinagogă, unde vor asculta concertele elevilor programate între orele 10.00 şi 13.00, respectiv 15.00 şi 16.00.  De la ora 17.00 şi până la 20.00 le vin rândul copiilor de la canto.

Iubitorii instrumentelor cu corzi şi percuţie pot merge la concertele de la Liceul de Muzică. Acestea vor începe de la ora 10.00 şi se vor încheia la 19.30, cu o pauză între orele 13.00 şi 15.00.

100 de euro, Marele Premiu

Juriul concursului, al cărui preşedinte este rectorul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, universitarul Adrian Pop, va desemna pe cei mai buni concurenţi la Gala Laureaţilor, programată duminică, 15 mai, de la ora 10.00, la Sinagogă. Cele mai bune prestaţii vor fi răsplătite cu premii în bani şi diplome. Cea mai consistent[ distincţie a competiţie, de 100 de euro, va merge la elevul pe care juriul îl va desemna demn de Marele Premiu.

Concursul naţional „Sigismund Toduţă", ediţia 2011, se va încheia cu un concert extraordinar susţinut de pianiştii Roxana şi Valentin Gheorghiu, la ora 19.00, la Singoga din oraş.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite