Bistriţa: Obiceiul secerişului la Salva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artizanul popular Virginia Linul din comuna Salva organizează mâine, la ora 10.30, o manifestare tradiţională menită a le arăta tinerilor cum se secera pe vremuri.

Virginia Linul spune că ideea organizării unei astfel de manifestări i-a venit de la mama ei. „Discutam într-o seară cum seceram pe vremuri şi cum ne întorceam acasă de la câmp având pe cap cununi de grâu. Tare frumos mai era!", mărturiseşte meşterul popular. Discuţia lor au auzit-o şi nepoatele Virginiei Linul care au rămas mirate de obicei. Atunci, femeia şi-a zis că trebuie să le arate tinerilor ce înseamnă acest obicei al secerişului.

De dimineaţă, cei curioşi sunt aşteptaţi în curtea meşterului popular din Salva. La ora 11.00, femeile şi fetele tinere, îmbrăcate în straie populare, vor merge la holdă şi se vor apuca de secerat. Spicele strânse vor fi transformate în cununi pe care le vor purta pe cap fetele tinere nemăritate. Pe drumul de la holdă la casa Virginiei Linul, sătenii vor stropi fetele cu apă în semn de belşug.

Femeia spune că o astfel de manifestare a mai avut loc acum doi ani, când s-au adunat peste o sută de oameni. „Bătrânii satului au venit de dor, iar tinerii din curiozitate. Oricum, mă aştept ca mâine să vină multă lume", mai spune Virginia Linul. Ziua de seceriş se va încheia în jur de ora 13.00 cu cântec, joc şi voie bună.

Virginia Linul este unul dintre meşterii populari din Bistriţa-Năsăud care face costume populare, podoabe tradiţionale, toate realizate manual, cu multă migală.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite