Bistriţa: Sabin Cucea, funcţionarul public pasionat de magistratură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sabin Cucea este director executiv adjunct la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Bistriţa-Năsăud. Visul său este să devină judecător sau procuror.

BN). S-a angajat pe un post de consilier asistent în cadrul serviciului economic al Agenţiei, iar acum a ajuns director adjunct. Spune că îi place munca sa pentru că îi sunt dragi oamenii şi îi face plăcere să vorbească cu ei. Are enorm de multă răbdare şi nu refuză niciodată o provocare. Din această funcţie, el coordonează activitatea a şase centre locale a APIA BN, unde se preiau dosare pentru acordarea subvenţiilor pentru pământ.

Şofer de raliuri

Când era mic se visa pilot de raliuri. „Îmi place să şofez, îmi place viteza şi ideea de competiţie. A fost la Bistriţa deschisă o pistă de carting undeva, lângă sediul vămii, şi m-am dus. Nu am fost printre primii sosiţi, dar a fost o experienţă care a meritat", este de părere Sabin Cucea.

Cum a absolvit un profil economic şi a făcut şi o postliceală de contabilitate-finanţe, funcţionarul APIA BN s-a îndreptat spre o facultate de drept. S-a angajat ulterior ca jurist la două firme din Bistriţa, iar apoi a ajuns la APIA BN.

Moşul simpatic de pe Ilve

Zilnic, Sabin Cucea are de-a face cu mulţi gospodari din întreg judeţul, fiecare cu povestea şi oful lui. Într-o zi s-a trezit în birou cu un bătrânel de pe Ilve, venit să-şi depună dosarul pentru a obţine subvenţie pentru animale. „Am ieşit din birou. L-am văzut pe bătrân stând într-un colţ. Credeam că îi este rău. L-am întrebat dacă se simte bine. Nu mi-a răspuns. Am plecat să duc nişte hârtii, iar când m-am întors l-am văzut stând jos lângă biroul meu. L-am întrebat cu ce pot să-l ajut. Bătrânul a luat un dosar de pe biroul meu şi mi-a zis că a venit să-şi depună dosarul. Am văzut că hârtiile din dosar erau deja înregistrate şi erau pe numele unei femei. Mi-a zis zâmbind că e verişoara lui. Bătrânelul tot mai scotea hârtii din dosar şi, într-un final, a dat peste 200 de lei şi a zis că el nu avea bani. Şi-a dat seama că acela nu era dosarul lui şi am mers pe hol să găsim aşa-zisa verişoară", povesteşte amuzat Sabin Cucea.

Funcţionarul a strigat pe hol şi a găsit, până la urmă, femeia care îşi pierduse şi dosarul şi banii. „A fost tare simpatic bătrânelul de pe Ilve. După ce am rezolvat încurcătura, l-am ajutat pe bătrân să-şi depună dosarul. Ne-am văzut după aceea şi ne-am salutat", adaugă funcţionarul.

Perseverent, Sabin Cucea îşi pune mereu în practică visurile. „Pe viitor mă gândesc să dau la Institutul de Magistratură. E visul meu din facultate. Vreau să devin judecător sau procuror fiindcă sunt sigur că voi lua decizii corecte şi nu voi fi influenţat în niciun fel", consideră Sabin Cucea.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Nu v-aţi gândit să plecaţi din ţară?

Mi s-a oferit în 1998 un loc de muncă în Germania, când am mers într-o excursie. Aveam doar liceul terminat şi nu se merita să rămân acolo şi să muncesc într-o fabrică de aluminiu. Am o vorbă: „decât străin la ei în ţară, mai bine cineva la mine în ţară".

PROFIL

Născut: 28 aprilie 1976, Bistriţa

Studii: master în administraţie publică

Familie: necăsătorit

Ce-i place:

Adoră pescuitul. „Mă relaxează. E plăcerea de a sta pe malul apei, de a simţi adierea vântului, razele soarelui care se oglindesc în apă. Nu contează dacă prind sau nu peşte", explică Sabin Cucea. Lui îi mai plac călătoriile şi cartingul. A văzut întreaga Europă, exceptând ţările nordice.

Ce nu-i place:

Destestă minciuna şi preferă să i se spună mereu adevărul. Funcţionarului nu-i mai place când merge cu maşina prin judeţ şi vede terenuri agricole lăsate în paragină. El crede că tinerii de la ţară ar trebui să fie mai curajoşi.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite