S-au săturat să aştepte banii guvernului şi şi-au construit singuri grădiniţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşcolarii din Anieş şi Mijlocenii Bârgăului încep anul şcolar în clădiri ridicate exclusiv de primării.Primăria din Maieru a mai reabilitat din fonduri proprii acoperişul unei şcoli, iar în urmă cu doi ani a mai ridicat o altă grădiniţă.

Sătui să aştepte bani guvernamentali pentru reabilitarea sau construirea şcolilor primarii din Maieru şi Josenii Bârgăului s-au apucat să amenajeze unităţi de învăţământ cu forţe proprii. Două grădiniţe, una în Anieş şi o alta în Mureşenii Bârgăului îşi vor deschide porţile la începutului anului şcolar datorită banilor investiţi de primării, potrivit Ofeliei Taşcă, responsabil al Biroului de Investiţii al Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud

Au aşteptat zadarnic banii Băncii Mondiale

La Anieş, o localitatea aflată la câţiva kilometri de centrul de comună Maieru, primăria va deschide  din 15 septembrie o nouă grădiniţă. A costat 200000 de lei, iar banii sunt exclusiv ai comunităţii : „Grădiniţa era prinsă pe un proiect al Băncii Mondiale, însă ne-am hotărât să o ridicăm noi după ce am aflat că mai trebuie să aşteptăm câţiva ani. Proiectul ar fi costat cincisute de  mii de lei, dar noi am folosit forţa de muncă ieftină, constructori cu care am negociat fiecare bănuţ şi am ajuns cu totul la două sute de mii", explică primarul din Maieru, Vasile Borş.  Primarul spune că preţul mult mai mic decât proiectul iniţial  nu a însemnat şi rabat de la calitate : „există dotări excelente şi pentru copiii din cele două grupe, dar şi pentru personal", mai spune Borş. Primăria nu este la singura ispravă de acest gen, pentru că în urmă cu doi ani a mai finalizat o altă grădiniţă în regie proprie, tot în Anieş : „celaltă grădiniţă am ridicat-o la propriu noi, împreună cu consilierii, în sensul că am zidit-o cu mâinile noastre", povesteşte Borş. Primăria din Maieru nu s-a rezumat doar la grădiniţe, ci a reparat şi şcolile tot din banii proprii. Acoperişul şcolii din centrul comunei a costat 50000 de lei, iar lucrarea, care a început în vară  este gata de o săptămână : „nu ne mai milogim la nimeni, ne gospodărim cu ce avem", au hotărât măierenii, care au şansa unei comune cu buget mare şi câţiva oameni de afaceri locali, printre care un milioanar în euro cu sedii în localitate.

Reabilitare cu acordul consilierilor

Un alt exemplu în care o administraţie locală a alocat bani din buget este grădiniţa cu program prelungit din localitatea Mijlocenii Bârgăului din comuna Josenii Bârgăului. Viceprimarul din comună, Ioan Parasca, spune că administraţia locală a alocat 200.000 de lei pentru reabilitarea grădiniţei. „Am stabilit de comun acord cu toţi consilierii locali să alocăm bani din bugetul local. În vara anului trecut au început lucrările la grădiniţa din Mijloceni, iar anul acesta s-au terminat", explică viceprimarul. Deşi grădiniţa are o capacitate de 50 de locuri, la ea vor merge din toamnă doar 25 de copilaşi. „La grădiniţă s-au reabilitat grupurile sanitare, s-a pus parchet în săli, s-a cumpărat mobilier şi paturi pentru cei mici", adaugă vicele.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite