Bistriţa: S-au bătut pentru un post de asistentă, chiar şi pentru trei luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

24 de candidaţi s-au întrecut pe 17 locuri de muncă în Spitalul Judeţean, în timp ce angajaţii din sistemul sanitar ies în stradă şi se plâng  cât sunt de prost plătiţi

Personalul medical din judeţ a ajuns în pragul disperării. Pentru a avea un loc de muncă la stat  asistenţii medicali acceptă să participe la concursuri pentru o slujbă garantată doar trei luni şi salarii sub 700 de lei. La ultimul concurs  organizat de Spitalul Judeţan Bistriţa-Năsăud concurenţa pentru un  astfel de post a fost şi de trei pe un loc.

Concurenţă pe locurile din spital

Spitalul Judeţean a scos la concurs saptamâna aceasta 17 posturi pentru asistenţi debutanţi  dar şi pentru cadre medicale medii cu experienţă. Locurile vacante au fost anunţate în secţiile dificile precum ginecologie, medicină generală şi traumatologie, dar şi la centrul de hemodializă. Doar două dintre joburi erau cu contracte ferme pe perioadă nedeterminată. Restul au fost posturi cu durata de la trei luni la doi ani. Cu toate că salariile variază între 500 şi 800 de lei, iar cei angajaţi nu au nicio garanţie că perioada posturilor va fi prelungită, concurenţa a fost mare, inclusiv pentru job-urile temporare.  

Asistentă în spital, chiar şi pentru trei luni

Mihaela Kerekes s-a înscris pentru un post de asistent debutant la ambulanţă,  specializarea ortopedie-traumatologie, în Spitalul Judeţean. Postul pe care a candidat este valabil doar trei luni. Femeia este conştientă că trei luni trec repede şi salariul este mic, dar şi-a încercat totuşi norocul. „Am terminat o şcoală de profil şi nu am lucrat în domeniu. Motivaţia mea a fost să îmi practic meseria. Acum lucrez în industria alimentară şi nu ştiu dacă în spital voi câştiga mai mult, dar mi-am dorit acest post", spune femeia, care n-a reuşit însă să treacă de concurs, deşi a luat o notă peste 8.    

Chiar şi cu salarii mici tot ca bugetar e mai bine

Asistenţii se plâng că salariile sunt mici, dar tot mai bine este în sistemul bugetar. „Nu mă mir că au fost mulţi candidaţi pentru că oamenii vor să lucreze în spital. Posturile de trei luni sunt pentru finalul unor concedii de maternitate. Speranţa noastră este să găsim o posibilitate de a a-i păstra mai mult timp pe cei care au trecut concursul. Din păcate, povestea salariilor este una bine-cunoscută. Media este undeva la 700 - 800 de lei pe lună, dar un debutant ia şi 500 de lei  Cu tot cu gărzi, o persoană cu o vechime de 30 de ani, de-abia ia în mână 1.100 de lei" , spune Viorel Viţelariu, liderul sindical al Sanitas. Rodica Bălan, preşedinta Ordinului Asistenţilor din Bistriţa-Năsăud, crede că oamenii s-au înghesuit pe aceste posturi atât pentru că nu au alternative, dar şi în speranţa că vor rămâne şi după expirarea duratei de angajare.  „Pe de o parte este greu să găseşti o slujbă în ziua de azi, iar pe de altă parte multe speră că ar putea să rămână în continuare", crede Rodica Bălan.

Nu-i tentează străinătatea

Potrivit şefului Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, Anca Andriţoiu, personalul medical bistriţean nu este tentat de posibilitatea de a lucra în centrele medicale din străinătate. „Anul acesta doar patru medici, doi asistenţi medicali şi un farmacist şi-au depus dosarele la noi pentru locuri de muncă în străinătate. Numărul lor este destul de mic", spune Anca Andriţoiu.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite