Bistriţa: S-a deschis puşculiţa MinisteruluiTurismului pentru Casa cu Lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operaţia de face-lifting a clădirii-monument istoric costă 3,5 milioane de lei. După ce timp de doi ani proiectul de reabilitare făcut de Primărie a zăcut în sertarele Ministerului Turismului, astăzi ministrul Elena Udrea a semnat la Bistriţa finanţarea

Casa cu lei, un imobil monument istoric, de clasă A, din centrul Bistriţei se va transforma cu 3,51 milioane de lei în Centru de Artă Tradiţională. Proiectul de reabilitare finanţat în proporţie covârşitoare din fonduri europene trebuie finalizat în maxim doi ani.

Ministrul Turismului, Elena Udrea a semnat astazi la Bistriţa documentele de finanţare din fonduri europene a proiectului depus de Primăria Bistriţa, după ce timp de aproape doi ani acesta a zăcut alături de alte patru în sertarele ministerului. Chiar dacă în cei doi ani de aşteptare a reabilitării clădirea din strada Nicolae Titulescu numărul 8 s-a degradat foarte tare, administraţia Primăriei Bistriţa este mulţumită totuşi că are o semnătură ministerială pe proiect. Viceprimarul Bistriţei, George Avram, spune că odată proiectul semnat pot începe procedurile de demarare a licitaţiei . „Cred că în cel mult trei luni vom avea un câştigător al licitaţiei care va fi demarată în curând şi, în mod normal, la sfârşitul verii vor începe lucrările de reabilitare a imobilului. ", explică Avram.

Se transformă în centru de artă tradiţională

Potrivit proiectului care a obţinut finanţarea, Casa cu lei, se va transforma imediat după reabilitare  în Centru de Artă Tradiţională La parterul imobilului se va amenaja un centrude  expoziţii  temporare şi de spaţii de depozitare a lucrărilor de artă şi a materialelor sculptorilor şi pictorilor.  Spaţiul de la etaj va fi folosit pentru expoziţii de artă religioasă, dar va avea şi destinaţia de ateliere de restaurare, recondiţionare şi depozitare a lucrărilor de artă. Acelaşi proiect a stabilit şi punerea în valoare a curţii interioare care urmează să fie pavată cu "piatră de râu în combinaţie cu piatră prelucrată, astfel încât pavajul să aibă o notă de autenticitate caracteristică perioadei medieval", au stabilit autorii proiectului.

Casa, un simbol istoric

Locuită până în urmă cu un an de chiriaşi care o ocupau abuziv, casa-monument istoric de categoria A  este într-o stare avansată de degradare. Istoricii de artă cred însă că pentru monumentul construit în secolul alXVII-lea timpul nu este pierdut: "este degradat, însă se mai poate reabilita. Nu este timpul pierdut, structura de rezistenţă s-a păstrat intact. Este bine că s-au gândit să-l facă centru de artă tradiţională, pentru că poate fi valorificat turistic", spune Corneliu Gaiu, istoric de artă. Clădirea care are deasupra portalului o stemă cu lei, de unde şi denumirea ei a aparţinut breslei măcelarilor. O istorisire prezentă în cronicile oraşului  vorbeşte despre un locuitor al casei, măcelar, care în 1601 s-a pus în fruntea locuitorilor pentru a apăra oraşul de asediul generalului Basta. "Este o poveste care poate fi valorificată inclusiv turistic", spune Gaiu.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite