Bistriţa: Raul Gălan este actorul olimpic naţional la istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raul este un elev de liceu fascinat de istorie şi crede că studiind-o învaţă să privească altfel prezentul.

Raul Gălan este tânărul din Bistriţa care, anul acesta, a adus acasă premiul I la olimpiada naţională de istorie. El învaţă şi la un profil specific - de istorie ştiinţe sociale al Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu" din oraş. E în clasa a X-a şi peste câteva zile va împlini 17 ani. Olimpicul spune că istoria nu e deloc o ştiinţă moartă cum o consideră unii. „În istorie, totul se repetă, iar principala întrebuinţare, ca să zic aşa, e faptul că ne arată greşelile înaintaşilor noştri sau soluţiile pe care le-au găsit ei la anumite probleme", este de părere Raul.

Lui i se pare foarte interesant să afle secretele trecutului, cât se pot afla, tocmai pentru că îl ajută să privească altfel prezentul.

Bucuria primului loc I

Tânărul povesteşte că a mai participat la naţionala de istorie, însă nu a reuşit să urce pe cel mai înalt loc al podiumului. În 2010 şi 2009 a luat menţiune, respectiv locul III. Însă, anul acesta „s-a răzbunat". Raul spune că a avut emoţii foarte mari şi că a fost destul de surprins, şi fericit, evident, la aflarea rezultatului. „Acesta a fost principalul meu scop în materie de şcoală din acest an. Sunt foarte bucuros de ceea ce am reuşit, mai ales că subiectul care ne-a venit a fost unul neaşteptat: domniile fanariote, Revoluţia de la 1821 şi Regulamentele Organice. Niciunul dintre concurenţi nu se aştepta la un astfel de subiect", explică Raul.

Tânărul bate şi şantierele arheologice din judeţ. A fost la săpăturile făcute de directorul Muzeului din Năsăud în satul Fântânele, unde anul trecut s-a găsit scheletul unei femei de origine scitică, veche de sute de ani. „Au găsit scheletul la o zi după ce am plecat. Nu mi-a venit să cred ce ghinion am putut avea", spune olimpicul. Lui i se pare fascinant să vadă pe viu ce înseamnă arheologia şi viaţa de arheolog, dar nu s-a hotărât dacă să urmeze în viitor o carieră în domeniu. Zice că mai are timp de gândire pentru că e abia într-a X-a, însă e sigur că va studia ceva legat de istorie.

Actorul din curtea şcolii

De aproape un an joacă şi în trupa de teatru a colegiului unde învaţă, trupa „Corint". Înainte a jucat în trupa de la Palatul Copiilor Bistriţa. Spune că îi place mult, l-a ajutat să-şi învingă timiditatea şi emoţiile de a vorbi în public. Pentru el, teatrul maturizează datorită provocărilor pe care le pune. „Mi se pare foarte interesant că facem piese în franceză. Stilul e unul modern. Până acum am jucat în două spectacole. Unul a fost în franceză, în care am interpretat rolul unui politician gen Becali. Al doilea, Hairstyling, e o comedie adaptată după opere de Caragiale, în care am interpretat rolul unui fel de...Dexter", explică Raul.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Ce-ţi doreşti tu de la viaţă?

Să-mi de şansa de a mă afirma, de a pune în valoare şi de a oferi ceea ce am şi ceea ce pot! Vreau să schimb ceva, oricât de infim ar fi. Spre exemplu, toţi aşteptăm foarte multe, dar nu oferim nimic. Vreau ca unii oamenii să-şi schimbe mentalitatea şi felul în care se raportează la societate. Eu sunt ecologist, am participat la foarte multe acţiuni specifice şi chiar aş vrea ca şi oamenii din jurul meu să se gândească la asta.

Aş mai vrea să văd mai mult patriotism la cei din jur, mai mult respect faţă de ceea ce ne defineşte pe noi.

PROFIL

Născut: 9 iunie 1994 in Bistrita

Studii: este în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu" din Bistriţa

Familie: nu are fraţi sau surori

Ce-i place:

Îi place mult Mircea Eliade, atât beletristica, cât şi literatura ştiinţifică. „Sunt foarte fascinat şi de religii, istoria religiilor, filosofie", mai spune Raul. Cântă la chitară şi adoră ieşirile pe munte. Abia aşteaptă vara ca să meargă în drumeţii. Îi plac Metallica, Scorpions, Phoenix şi Nicu Alifantis.

Ce nu-i place:

Nu e tocmai prieten cu ideea de tocit şi cu profesorii care cer lecţii învăţate pe de rost. Raul zice că se simte uşurat că nu are parte de astfel de dascăli. Detestă ideea de a pleca definitiv din ţară.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite