Bistriţa: Puştii de clasa a X-a se luptă cu drogurile printr-un film

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi adolescenţi de la un liceu din Bistriţa au creat un film de scurt metraj despre consumul de stupefiante. Filmuleţul în care tinerii sunt şi actori şi realizatori a fost postat pe youtube

Mai mulţi liceeni dintr-o clasă a X-a de la Grupul Şcolar Infoel din Bistriţa au facut un filmulet despre consumul de droguri pe care l-au postat în urmă cu câteva zile pe Youtube. Filmuleţul, în care adolescenţii joacă diferite roluri, de la traficanţi mărunţi, şefi ai acestora, poliţişti şi liceeni ispitiţi are 11 minute. Intitulat "Consumi droguri, drogurile te consumă pe tine ", filmuleţul a pornit iniţial de o temă de casă făcută pentru şcoală, dar s-a transformat în mai mult decât atât, odată cu filmările. Scenariul a fost rezultatul unei concepţii comune: "Am venit toţi cu ideile proprii şi apoi le-am pus cap la cap ca să iasă filmul aşa", explică Dănuţ Arsenie, regizorul improvizat al filmului, cel care a asigurat şi montajul.

Scenariul nu este moralizator

Scenariul vorbeşte despre câţiva liceeni aflaţi în timpul liber, abordaţi ca  din întâmplare de un puşti de vârsta lor într-o zonă relativ izolată. Din una în alta, tânărul care-i abordează îi întreabă dacă n-au nevoie de ceva stimulente pentru distracţia din seara aceea, iar la finalul discuţiei eroii filmuleţului pleacă cu un pliculeţ aşa, doar ca să experimenteze ceva nou. Treaba devine serioasă cu timpul, iar tinerii apelează din nou la dealer, în aceeaşi zonă , pentru că între timp s-au transformat în consumatori. Cei doi sunt însă urmăriţi de poliţişti îmbrăcaţi civili şi cad în plasă atât ei cât şi şeful traficanţilor. Scapă însă traficantul mărunt care le-a vândut marfa şi care ajunge dealer. "Filmul nu se termină cu prinderea celor care vând pentru că am vrut să arătăm că povestea cu drogurile nu are sfârşit. Dispar unii şi le iau alţii locul", spune Lucian Suciu, cameramanul de clasa a X-a. Tinerii, Sebastian Moldovan, Bogdan Barna, Samuel Precub , Alexandru Oul, Lucian Suciu, Călin Bucur şi Dănuţ Arsenie au fixat locul întâmplărilor în zone în care s-au gândit că ar putea fi ideale pentru abordare: "Aşa am auzit de la colegii mai mari că se întâmplă. Doar pe unul dintre noi ne-a abordat în felul acesta cineva", spune Călin Bucur, unul dintre liceenii care-l joacă în film pe şeful dealerilor de droguri. Toţi cei şapte sunt convinşi că filmul lor este mai eficient decât orice  discurs moralizator ţinut de părinţi sau dascăli, iar profesorii lor sunt de acord că metoda este eficientă: "Au făcut treabă bună cu filmul, i-am şi felicitat. Vorbesc pe limba colegilor lor în felul acesta. Sper să continue cu filmuleţele pentru că sunt talentaţi", spune profesoara Doina Pană, directoarea adjunctă a Colegiului Infoel. Colegiul s-a confruntat anul trecut cu un caz intens mediatizat, în care doi elevi, Alexandru Popa şi Horaţiu Gorgan reţinuţi de DIICOT pentru trafic şi consum de droguri au fost duşi în cătuşe în şcoală pentru a-şi susţine una dintre probele de Bacalaureat. "Nu i-am văzut, însă povesteau colegii mai mari cum a fost. În plus aveam şi noi o colegă cu asemenea problemă încă din clasa a IX-a", explică autorii filmului.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite