Bistriţa: Protestul salariaţilor din Finanţe îi lasă pe angajaţii MAI fără salarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Server-ele administraţiilor financiare s-au blocat, iar plăţile salariale ale poliţiştilor, pompierilor şi jandarmilor, dar şi ale angajaţilor din primării nu au putut fi operate astăzi.Oamenii care au avut drumuri la Finanţe sau Trezorerie au găsit angajaţii afară, iar ghişeele goale

Aproximativ 150 de oameni au reluat astăzi protestele spontane, nemulţumiţi de faptul că nu şi-au mai primit  stimulentele financiare.  Angajaţii au lucrat doar o oră şi apoi au declanşat un protest spontan. De la ora 09.00 salariaţii şi-au părăsit birourile. Protestul angajaţilor de la Trezorerie a lăsat cu buzunarele goale toţi poliţiştii, pompierii şi jandarmii din judeţ, care astăzi, ar fi trebuit să-şi primească salariile.

Angajaţii MAI, lăsaţi fără salarii

Blocajul naţional al sistemului financiar a lăsat, însă alţi bugetari fără salarii. „Practic, totul este blocat. Cel mai grav este că toţi angajaţii din Ministerul Apărării şi Internelor (MAI), adică poliţiştii, jandarmii şi pompierii, au rămas fără salarii. Azi era ziua în care se face viramentul  salariilor, prin Trezorerie, iar serverele administraţiilor financiare sunt blocate", spune Adrian Crăciunescu, liderul sindical al Prolex şi Sed Lex Bistriţa-Năsăud. Andjunctul de la Direcţia de Finanţe Bistriţa-Năsăud, Marius Negrea, spune că oricum, astăzi, nu s-ar fi putut face viramente, pentru că softul de la Bucureşti este blocat. „Cei de la Bucureşti ne-au anunţat că au probleme cu softul", a spus Negrea.

image

Chiar dacă i-au lăsat pe colegii lor bugetari fără bani, angajaţii de la Finanţe au fost tranşanţi astăzi. După o oră de lucru, aceştia au lăsat ghişeele goale şi la 09.00  şi au ieşit afară. Printre ei se şi Mirela Salvan, o femeie care lucrează de 11 ani la Finanţe, ca referent de specialitate. După reţinerea pe legea unică şi o poprire de la CAR, aceasta a rămas cu un rest de plată de 193 de lei, pe luna septembrie. Cu fluturaşul de salariu în mână, bistriţeanca spune că banii nu-i ajung nici pentru  a-şi plăti chiria pe o jumătate de lună. „Stau în chirie şi mă împrumut în fiecare lună să plătesc datoriile. Sunt restantă de două luni", a spus femeia. Sindicaliştii susţin că stimulentele financiare sunt un drept salarial şi că tăierea lor este ilegală. Aceste stimulente se acordau lunar şi aveau cuantumuri cuprinse între 500 şi 700 de lei. „Angajaţii au acum salarii între 400 şi 700 de lei. S-a renunţat la stimulentele financiare, care sunt parte din salariu, alături de salariul de încadrare", a declarat liderul sindical al angajaţilor de la Finanţe, Costin Aron. Acesta mai spune că protestele vor continua până când se va ajunge la o soluţie favorabilă la Bucureşti. „Nu ştim cât va dura, dar suntem decişi să continuăm", a mai precizat sindicalistul. 

image

Puşi pe drumuri degeaba

O mână de bistriţeni din Parva, veniţi la oraş să îşi adune actele pentru dosarul necesar subvenţiilor pentru animale, s-au trezit că au făcut 50 de kilometri degeaba. „Nu am ştiut că este grevă sau ce-o fi. Am venit mai mulţi azi, cu maşini închiriate, să ne rezolvăm actele. Când am intrat, ne-au spus să mai aşteptăm câteva ore sau să venim în altă zi. Dacă ştiam cum stă treaba, nu mai făceam un drum degeaba", spune Nicolai Căluş, un bistriţean de 55 de ani. „Mai stăm aici un pic şi poate ne primesc. Azi am putut veni că e şi sărbătoare şi ne-am trezit devreme să ajungem la oraş", spune şi Maria Andrei, o femeie de 45 de ani din Parva.

image

La orele prânzului şi angajaţii de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate s-au aliniat protestului spontan. Şi bugetarii din învăţământ au anunţat mâine, pichete la sediile politice ale partidelor de la guvernare, iar salariaţii de la Pensii şi Protecţia Copilui vor protesta săptămâna viitoare.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite