Bistriţa: Protecţia Copilului îşi face casă în singurul Centru Alzheimer din Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud se mută în centrul destinat bolnavilor de Alzheimer din Bistriţa. Pentru amenajarea acestuia, Consiliul Judeţean BN a investit peste 2 milioane de lei, bani la care se adaugă donaţii ale unor fundaţii din Olanda şi Germania.

Centrul Alzheimer din Bistriţa nu a putut fi niciodată folosit în scopul pentru care a fost construit din lipsa fondurilor pentru dotările necesare şi pentru angajarea de personal medical. Construcţia imobilului care trebuia să-i adune pe toţi bolnavii de Alzheimer din judeţ a fost finalizată anul trecut pe strada Sucevei, situată într-o zonă periferică a Bistriţei. Această clădire va servi, însă, drept sediu pentru Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud, care a început de două săptămâni să-şi mute birourile în zonă, fapt observat şi de locatarii blocurilor din zonă.

image

Decizia mutării a fost luată de preşedintele Consiliului Judeţean, Liviu Rusu. „Sediul Protecţiei Copilului de pe strada Păcii este total necorespunzător, de aceea am aprobat mutarea. Oamenii au nevoie de condiţii pentru a munci", susţine acesta. El consideră că ideea construirii unui centru Alzheimer în oraş aparţine fostei conduceri CJ şi că a fost una neinspirată. „Bolnavii care suferă de această boală au nevoie de un parc, nu pot sta doar între patru pereţi. Pentru ei vom face un centru la Nuşeni, vom construi o clădire, o vom dota cu tot ce trebuie şi în jurul ei vom amenaja un parc, aşa cum ar fi trebuit să se facă de la început", adaugă Liviu Rusu.

Bani investiţi într-un centru care nu a fost folosit

Fostul preşedinte al CJ, Gheorghe Marinescu, în timpul căruia s-a hotărât ridicarea acestui obiectiv, spune că s-au investit peste 2 milioane de lei. "CJ a alocat în jur de 20 de miliarde de lei vechi, dar mai sunt şi donaţiilor făcute de fundaţiile germane şi olandeze", explică Marinescu. El mai afirmă că acest centru nu e aşa cum l-a gândit. „A ajuns o improvizaţie. Eu îl gândisem la Beclean. Vroiam să adun în centru toţi bolnavii din judeţ", adaugă fostul preşedinte CJ. Acesta susţine că totul s-a schimbat în 2007, când cei doi vicepreşedinţi ai săi au venit cu ideea de a construi Centrul la Bistriţa. „Proiectul a fost blocat din mai multe părţi politice şi, până la urmă, din păcate, s-a făcut la Bistriţa. Nu am mai putut să fac nimic", pretinde Gheorghe Marinescu.

Centru Alzheimer, lângă Băile Figa

Iniţial, Centrul Alzheimer trebuia construit lângă Beclean, în apropierea Băilor Figa. „Acolo, Primăria ne-a dat două hectare special în acest scop. Aşa se stabilise iniţial", afirmă Letiţia Vlăduţiu, şeful secţiei de Alzheimer din cadrul Centrului de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap din Beclean.  Aceasta afirmă că spaţiul în care a fost construit centrul la Bistriţa este total nepotrivit. „O clădire între blocuri, fără un parc unde bolnavii să se plimbe, e inadecvat. Ei nu poţi fi ţinuţi în cameră deoarece devin agresivi. Au nevoie să se mişte", adaugă doctorul Letiţia Vlăduţiu, care studiază bolnavii de Alzheimer de 20 de ani.

Casetă: Secţia de Alzheimer din Beclean

Acolo sunt internaţi 74 de bolnavi, dintre care 10 provin din toată Transilvania şi din Bucureşti. „Avem foarte multe solicitări din toată ţara şi nu putem face faţă. Suntem singurul centru de acest gen din Transilvania", mai spune medicul Letiţia Vlăduţiu.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite