Bistriţa: Protecţia Consumatorilor a suspendat ridicarea maşinilor din parcările de reşedinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisariatul Judeţean de Protecţia Consumatorilor a dispus, în temeiul Ordonanţei de Guvern 21/1992, suspendarea ridicării autovehiculelor din parcările de reşedinţă din Bistriţa până când acestea vor avea plăcuţe cu informaţii complete. De cealaltă parte, Poliţia Comunitară susţine că CJPC nu are nici cea mai mică atribuţie de control privind parcările de reşedinţă cu abonament.

Comisariatul Judeţean de Protecţia Consumatorilor Bistriţa-Năsăud (CJPC) a dat recent o dispoziţie prin care suspendă temporar ridicarea maşinilor din parcările cu abonament din zonele de reşedinţă ale oraşului. Această dispoziţie se bate cap în cap cu regulamentul Poliţiei Comunitare privind parcările cu abonament de lângă blocuri.

"Apărăm drepturile consumatorilor"

Şefa CJPC, Dina Suciu, spune că a dat această dispoziţie întrucât au fost încălcate drepturile consumatorilor. "Am avut peste 10 astfel de sesizări în ultimele luni. Am considerat iniţial că nu sunt de competenţa noastră, însă un cetăţean din Bistriţa ne-a convins că trebuie să acţionăm şi că avem legea de partea noastră. Noi apărăm drepturile consumatorilor", susţine Dina Suciu. Aceasta mai afirmă că acel bistriţean, Gavril Medan, a venit pe 19 ianuarie la sediul instituţiei, a scris o reclamaţie de patru pagini şi a refuzat să plece din CJPC până când nu i se va rezolva problema.

image

Şefa CJPC, Dina Suciu, arată reclamaţia bistriţeanului

Comisarul care s-a ocupat de această reclamaţie, Victor Chira, zice că Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 (cu modificările ulterioare) dă dreptul Protecţiei Consumatorilor să verifice operatorii economici prestatori de servicii la sesizarea cetăţenilor. "Operatorul economic m-a ameninţat că mă dă în judecată. Toţi paşii făcuţi de mine sunt legali. Doar instanţa va hotărâ", susţine comisarul.

Plăcuţe cu informaţii complete

Acelaşi comisar mai spune că CJPC va ridica acea suspendare doar după ce autorităţile abilitate vor pune plăcuţe cu informaţii complete la intrarea în parcările de reşedinţă cu abonament. "Acel bistriţean care ne-a sesizat a declarat că el nu a văzut plăcuţa de atenţionare. El a parcat în partea dreaptă a acelei plăcuţe, pe care nu a văzut-o din cauza unui tomberon", explică Chira. Tot el mai crede că acele plăcuţe trebuie să conţină informaţii complete.

Actualul text conţine - "Parcare de reşedinţă cu abonamente. Parcarea este asigurată abonaţilor între orele 15.30-8.00. Număr de telefon blocare şi ridicare autovehicule: 0263/239.376, 0263/984". Comisarul zice că dispoziţia CJPC va înceta în momentul în care în parcări vor fi plăcuţe care să aibă, pe lângă textul de mai sus, şi atenţionarea specială - "Atenţie! Se ridică autoturismele, iar amenda şi tariful aferent ridicării se suportă de către consumator". În plus, Chira mai crede că ar trebui pus şi un semn grafic care să reprezinte o maşină ridicată.

image

Reclamaţia lui Gavril Medan depusă la Protecţia Consumtaorilor

Poliţia Comunitară a ridicat şi azi maşini

Şeful Poliţiei Comunitare, Florin Frandeş, afirmă că CJPC nu are nici cea mai mică atribuţie în acest domeniu. „Nu mă obligă nicio lege să pun mai multe informaţii pe plăcuţe. Aceste plăcuţe sunt la fel în toată ţara", declară Frandeş. Acesta susţine că acel bistriţean reclamant a parcat pe locul unui abonat şi Poliţia Comunitară a respectat Hotărârea de Consiliu Local nr. 241/ 2009 şi regulamentul de funcţionare a parcărilor de reşedinţă cu abonament.

Proprietarul firmei care ridică maşini, Cornel Roş, susţine că el a respectat contractul pe care-l are cu Primăria Bistriţa. „Voi da în judecată acel comisar. El a făcut un abuz în serviciu. CJPC nu are abilităţi în acest domeniu, afirmă Roş.

Ce zic avocaţii

Ovidiu Domnici, avocat specializat pe drept comercial din Bistriţa, afirmă că o dispoziţie a CJPC nu poate bate o hotărâre a Primăriei Bistriţa. „Protecţia Consumatorilor nu are atribuţii în acest sens. În plus, dispoziţia lor nu este valabilă şi nu poate bate o hotărâre a unei autorităţi locale, cum este Primăria Bistriţa", afirmă Domnici.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite