Bistriţa: Primul parc de panouri solare din judeţ se construieşte în Lechinţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O firmă din Bistriţa va monta 5.500 de panouri cu celule fotovoltaice în extravilanul comunei. Sistemul are o capacitate electică de 960 de kilowaţi pe oră şi va produce energie de anul viitor

Proiectul de amenajare a unui parc cu panouri solare a primit în urmă cu trei săptămâni finanţarea din fonduri europene în proporţie de 70 la sută. Valoarea totală a acestuia este de 11 milioane de lei şi durata de viaţă este estimată la 25 de ani. Proiectul este o premieră pentru judeţ şi pentru România şi promite să producă o cantitate de energie echivalentă cu cea necesară pentru funcţionarea unei companii de tipul Rombat sau Comelf.

Investiţie în premieră

 Proiectul tehnic al parcului cu panouri solare a fost realizat de firma bistriţeană GES Green Energy  Specialists  SRL, reprezentantă de Claudiu Pop. „Am făcut un un studiu acum un an şi jumătate şi, prima dată am vrut să face un bioparc, dar am renunţat şi am ales să facem un parc de panouri solare cu celule fotovoltaice.  Vom monta în jur de 5.500 de panouri solare. Am achiziţiont deja terenul, două hectare şi 700, în extravilanul comunei Lechinţa şi sperăm, cu tot cu licitaţie pentru panouri, să putem înceape lucrările peste vreo trei luni şi să putem produce energie începând cu luna aprilie a anului viitor", spune Claudiu Pop. Acesta adaugă că proiectul este o premieră şi pentru el, dar crede că este de bun augur. „Zona este foarte potrivită pentru aşa ceva  şi am găsit susţinere şi din partea autorităţilor locale. Parcul va avea o capacitate de 960 de kw/ oră, iar toată energia pe care o vom produce urmează să o vindem societăţii Electrica. Noi vom obţine venituri doar din distribuţie şi certificate verzi", mai explică reprezentantul GES. Potrivit investitorului, proiectul este o premieră pentru România şi are o garanţie de 25 de ani. „Proiectanţii alături de care am lucrat ne-au spus că nu s-a mai făcut aşa ceva în ţară", precizează Pop.

image

Lechinţa speră să aibă energie mai ieftină

Primarul comunei Lechinţa, Romeo Florian, este încântat de ideea unei asemenea investiţii şi speră că şi locuitorii din comună vor beneficia de această investiţie. „I-am avutat pe investitori să scumpere terenul de pe piaţa liberă şi sperăm să găsim înţelegere la ei să obţinem şi noi energie la preţuri mai mici. Mă bucur că astfel de proiecte se realizează la noi în comună", explică primarul.

Energie cât pentru o întreprindere întreagă

Alexandru Roman, directorul de la Electrica, spune că noul parc de panouri solare va avea o capacitate de producţie destul de mare.. „Noi suntem obligaţi să le asigurăm preluarea în sistem a energiei.  Dacă îşi găsesc furnizori, aceştia vor prelua energia electirică şi o vor vinde clienţilor. Le-am dat avizare pentru 2 Mw., asta înseamnă că e echivalentul  energiei necesare unei întreprinderi mari ca Rombat sau Comelf. Din câte ştiu eu, nu există experienţe similare în ţară", mai spune Roman.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite