Bistriţa: Primăria din Sângeorz-Băi nu va acorda burse elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăriile din Bistriţa-Năsăud fac eforturi uriaşe pentru a da din toamnă burse elevilor buni la învăţătură şi celor care provin din familii nevoiaşe. Din lipsa banilor, administraţia locală din Sângeorz-Băi nu a plătit, de patru luni, salariile asistenţilor personali, iar primarul Roland Venig susţine că, din septembrie, nu se va mai acorda burse şcolarilor

Bursele elevilor din anul şcolar 2010-2011 se acordă din banii consiliilor locale din Bistriţa-Năsăud. Cuantumul burselor diferă de la o primărie la alta, în funcţie de banii disponibili, iar listele cu elevii sunt întocmite de către şcoli. Primarii din judeţ spun că vor da burse în funcţie de cât le permite bugetul, şi aşa redus. "Ne-a fost diminuat foarte mult bugetul local. De aceea sperăm că vom asigura din toamnă bursele elevilor. Ne gândeam să acordăm trei burse de merit, fiecare în valoare de 100 de lei", explică primarul comunei Coşbuc, Niculae Anghel. O situaţie asemănătoare este şi în comuna Budeşti. "Totul depinde de buget. Nu pot să spun că vom acorda burse, iar în toamnă să nu mai dăm. Pe liste avem două burse de merit şi trei sociale", susţine primarul Codrea.

Veste proastă pentru şcolarii din staţiune

Nu la fel de optimist este primarul din oraşul-staţiune, Sângeorz-Băi, Roland Venig. Acesta spune că va propune Consiliului Local ca, din toamnă, să nu se mai acorde burse elevilor. "Bugetul nu-mi permite. În fiecare an alocam în jur de 70.000 de lei. Anul şcolar trecut am dat toate bursele, însă din toamnă nu cred că vom putea să le dăm. Stăm prost şi cu acordarea salariilor asistenţilor personali, pe care nu i-am plătit de patru luni", detaliază Venig.

Elevii bistriţeni, mai norocoşi

Şcolarii din Bistriţa se pot considera norocoşi faţă de colegilor lor din Sângeorz-Băi. Directorul serviciului economic al Primăriei Municipiului, Maria Albu, spune că în fiecare an se alocă din buget pentru bursele din sistemul de învăţământ preuniversitar în jur de 220.000 de lei. În plus, doi dintre cei mai buni elevi pot primi o bursă de 500 de lei. Este vorba de bursele Nosa. Elevii îşi pot depune dosarele între 1 şi 27 septembrie, la Primărie", afirmă Adriana Guţă, şeful serviciului de Educaţie, Turism şi Tineret din cadrul instituţiei.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite