Bistriţa: Prichindeii învaţă ABC-ul afacerilor de la consultanţi de business

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi bistriţeni, soţ şi soţie organizează lecţii de gestiune a banilor dar şi a timpului în şcolile din judeţ. Cei doi, care conduc un centru de dezvoltare a afacerilor spun că lecţiile încearcă să umple un gol lăsat de învăţământul de stat

O firmă de consultanţă din Bistrita organizează cursuri de ABC-ul afacerilor pentru copiii  claselor primare. Lecţiile, concepţie proprie a doi consultanţi în afaceri, soţii Monica şi Cristian Munthiu sunt organizate sub forma de joc  şi-i invaţă pe cei mici valoarea banilor și a timpului,  întocmirea unui  buget, cum să economisească  dar şi cum să prezinte o idee. Cursurile sunt ţinute gratuit, pe grupe de clase, în şcolile din judeţ care s-au arătat interesate de idee.

 Primele lecţii  la „Lucian Blaga"

 Primii beneficiari ai lecţiilor despre bani şi timp au fost ieri  în jur de şaptezeci de copii de 10 ani de la Şcoala Generală „Lucian Blaga" din Bistriţa, astăzi au urmat colegii lor din clasele a 1V-a , pentru ca vineri lecţia despre economisire, hoţii de bani şi timp şi despre planificare să ajungă la o şcoală din Năsăud. Un laptop, un videoproiector, câteva fişe colorate pentru fiecare copil şi multă bună-dispoziţie sunt ingredintele unei lecţii interactive cum nu există în programa şcolară românească . Lecţia începe cu o incursiune în istoria banilor, de la troc, banii -scoici, ordinele de plată rudimentare ale cruciaţilor şi până la instrumentele de plată ale lumii moderne , ca să ajungă treptat la planificarea bugetului personal. Copiii au şi parte de aplicaţii , dar şi teme de casă şi sunt stimulaţi să-şi facă lista veniturilor şi cheltuielilor zilnice, exerciţiu care-i pune faţă în faţă cu cheltuielile inutile, trecute de autorii cursurilor la categoria „moft". „N-am să-mi mai cumpăr toate revistele care apar în fiecare zi. Cred că n-am nevoie de ele", este concluzia unui puşti spusă cu voce tare, imediat după lecţia soţilor Munthiu. Pe lângă cum să cheltuie dar şi cum să facă banii, copiii învaţă şi că „time is money" şi că trebuie să stea departe şi de „hoţii de timp", gen jocuri de calculator sau ore în şir în faţa televizorului.

 I-a entuziasmat cursurile

 Copiii şi dascăli au fost entuziasmaţi de lecţia despre afaceri şi timp "am să-mi scriu în agendă în fiecare azi cât cheltui şi câţi bani primesc, aşa cum ne-a arătat astăzi domnul profesor. O să pot să fac economii ca să-mi cumpăr ce-mi doresc mai mult", îi spune Raluca Stupinean, o puştoaică de 10 ani colegei ei, care-i ţine isonul: "eu n-am sa mai dau atâţia bani pe jucării cu care apoi nu mă mai joc ", îi răspunde colega. Învăţătoarele care au participat la lecţia soţilor Munthiu sunt încântate de curs : „A fost o lecţie superbă. Eu una aş participa oricând şi la lecţii de acest gen dedicate adulţilor, pentru că şi noi avem nevoi de astfel de informaţii", spune Monica Andreşan, învăţătoarea uneia dintre clasele a III-a de la Şcoala Lucian Blaga, participante la curs.

 La început a fost o joacă

 Soţii Munthiu, care administrează din anii 90 o firmă care oferă consultanţă în management şi marketing, organizează cursuri de antreprenoriat pentru adulţi şi copii încă de anul trecut. Au simţit nevoia să creeze cursurile pentru copii, inspiraţi de partenerii americani cu care au colaborat de-a lungul timpului , cât şi de mezinul familiei, un puşti de 11 ani. „Vrem, nu vrem aceşti copii ne vor plăti pensile. Şi dacă învăţământul de stat nu are nicio intenţie să-i înveţe de mici cum să-şi gestionează timpul şi banii, cum să-I educe pentru viaţă ,cineva trebuie să înceapă să o facă.  Şcola românească educă roboţi, aceasta e realitatea. Copiii noştri vor intra în competiţie ca adulţi cu alţii educaţi în ţări în care această educaţie se face  sistematic de la cele mai mici vârste. N-au nicio şansă aşa.  În loc să ne apucăm să ne plângem despre cum este sistemul de învăţământ, cât de inutile sunt cunoştinţele şi cât de lipsite de legătură cu practica, mai bine facem ceva", spune Cristian Munthiu.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite