Bistriţa: Premiile Municipalităţii stârnesc dispute la un deceniu de la instituirea lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul trecut 150 din 250 de nominalizaţi au fost premiaţi de municipalitate
Anul trecut 150 din 250 de nominalizaţi au fost premiaţi de municipalitate

Primăria Bistriţa a anunţat recent alocarea unui buget de 66000 de lei pentru premiile anuale. Bugetul, deloc unul de austeritate, este mai mare decât cel de anul trecut, iar banii vor împărţiţi la zeci de premianţi, inclusiv ziarişti

Premiile Anuale ale Municipiului Bistriţa aniversează la mijlocul lunii decembrie zece ani de existenţă, perioadă de timp în care numărul total al laureaţilor a depăşit  o mie de persoane. Banii alocaţi pentru premiile acordate pe mai multe secţiuni provin din bugetul local, iar suma nu ţine cont nici de criză, nici de restricţii bugetare. Anul acesta bugetul prevăzut iniţial era de  49000 de lei. Cu circa două săptămâni înainte de festivitate, prevăzută între Crăciun şi Revelion, consilierii locali au votat suplimentarea sumei cu 24000 de lei. Bugetul de premiere a ajuns la 66000 de lei  şi este mai mare cu 4000 de lei decât anul trecut. Dacă suma este cunoscută, nu se ştie în schimb când vor fi organizate ceremoniile: „Nu ştiu exact, domnul primar a avansat ziua de  27 decembrie. Data va fi oricum anunţată din timp", spune purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Ruşti. Nici numărul laureaţilor nu este fix, juriul, format în majoritate din consilieri locali urmând să delibereze zilele viitoare cine va câştiga din cei 206 nominalizaţi. Secţiunile pentru care se vor acorda premii sunt : învăţământ, sport, cultură, ştiinţe-economice, mass-media, diverse şi marele premiu de excelenţă.

S-a transformat în „Cântarea României"

De zece ani de când se organizează, criticile la adresa Premiilor Anuale ale Municipiului nu au lipsit. Premiilor li s-a reproşat durata exagerată a ceremoniilor, ajunse şi la cinci ore în anii precedenţi, numărul excesiv de mare de laureaţi şi nominalizările făcute după ureche. Numai anul trecut din cei 250 de nominalizaţi, 150, adică mai mult de jumătate au luat şi premii. Criticile însoţesc şi ediţia cu numărul zece: „Practic se pierd bani de pomană, manifestarea a ajuns o replicare a unor festivaluri comuniste, gen „Cântarea României". Pentru că sunt excesiv de multe premii, se ajunge ca persoane şi fapte care ar merita o mai mare apreciere să se piardă, inundate de zecile de nominalizări făcute de prieteni, vecini, pe baza unor criterii relative. Apoi sunt premiaţi ziariştii, care scriu bine şi frumos despre Primărie şi Consiliu Local, ", spune Alexandru Toniuc, consultant de proiecte şi unul dintre cei mai activi membri ai societăţii civile în Bistriţa.

Directorul Direcţiei pentru Cultură, Alexandru Uiuiu crede şi el că premiile se risipesc în actuala formulă : „în loc de o sută de persoane ar trebui să premieze cel mult zece, cei care fac servicii cu adevărat remarcabile Bistriţei. Eu l-am propus anul acesta pe Lucian Dobârtă, caricaturistul care a câştigat un premiu la Seul şi pe Gavril Ţărmure pentru serviciile aduse culturii de la noi. Premiile acestea ar trebui să fie o mare onoare, la fel şi nominalizarea,  iar candidaţii daţi publicităţii din timp" ,este părerea lui Uiuiu.

Primarul spune că s-a renunţat la "lălăială"

Primarul Ovidiu Creţu, unul dintre iniţiatorii manifestării pe vremea când era viceprimar crede că nu sunt prea multe premii acordate şi că acestea  sunt binevenite, mai ales pentru elevii care s-au remarcat la competiţiile şcolare. El mai crede şi că de la revenirea sa în Primărie, în 2008, s-a terminat cu „lălăiala": „Majoritatea celor premiaţi sunt copii, ei merită această recunoaştere. Apoi există un regulament strict, pe care eu l-am făcut, după care se acordă aceste premii. De când m-am reîntors, s-a terminat cu lălăiala de patru ore pe scenă, cum se întâmpla pe vremea fostului primar, acum totul durează maxim o oră şi jumătate, iar spectacolul e cu adevărat inedit. Anul acesta va concerta trupa Hara, iar prezentarea o va asigura o actriţă din Cluj. În privinţa premiilor pentru jurnalişti, nu eu le-am introdus, a fost iniţiativa lui Ioan Botiş, care a venit viceprimar în locul meu. Eu nu pot impune consiliului care este un for politic să renunţe la această secţiune", mai spune primarul Ovidiu Creţu.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite