Bistriţa: Prefectura şi-a făcut parcare proprie cu senzori pe bani publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prefectul judeţul Bistriţa-Năsăud, Cristian Florian, a dispus instalarea unui semafor pentru accesul în parcarea din faţa instituţiei. Noua găselniţă vine după ce anul trecut a fost montat, tot acolo, un cilindru din cauza căruia şi-au stricat maşinile numeroşi şefi de instituţii, inclusiv prefectul. În plus, din primăvară, accesul în Instituţia Prefectului se face doar pe bază de cartelă.

De ieri, Prefectura are propriul semafor pentru nici mai mult, nici mai puţin de 17 locuri de parcare, pe care le împarte cu Consiliul Judeţean (CJ). Prefectul Cristian Florian a dispus această măsură după ce, la un an de la amplasarea unui cilindru ce restricţiona accesul în zonă, mai mulţi şefi de instituţii, angajaţi ai Prefecturii, ai CJ, dar şi primari din BN şi-au lovit maşinile. „Parcarea este una publică şi deserveşte toate persoanele care vin  la Consiliul Judeţean şi Prefectură. „Amenajarea unui semafor a fost o concluzie la care am ajuns cu toţii, o soluţie tehnică pentru a evita incidentele din ultimul an. Parcarea este una publică şi poate fi folosită de către toţi bistriţenii care se adresează instituţiilor. Dacă am făcut această investiţie, am făcut-o pentru toată lumea", se justifică Cristian Florian. Chiar el şi-a lovit uşor maşina acum câteva luni.

„Parcarea de la Prefectură este a instituţiei şi au dreptul să o amenajeze aşa cum vor ei. La început un montat un cilindru, dar pentru că multe maşini s-au lovit în el au dispus şi montarea unui semafor",  este de părere Ionel Pop, şeful Biroului Rutier Bistriţa.

Parcare cu senzori

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Sorina Drecşan, susţine că amenajarea acestui semafor este o necesitate, nu un moft. „Semaforul a costat 3.000 de lei şi a fost plătit din banii instituţiilor care activează în clădire, adică CJ, Prefectură şi Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. Nu a fost un moft instalarea acestui  semafor cu senzori", apreciază Drecşan. Parcarea are 17 locuri pe care le împart angajaţii CJ şi ai Prefecturii. În plus, aceştia îşi mai pot parca maşinile şi în spatele instituţiei, unde accesul nu este restricţionat şi unde sunt mai mult de 17 locuri de parcare.

Idee proastă şi scumpă

Conducătorii auto din Bistriţa nu văd cu ochi buni amplasarea acestui semafor. Ei zic că trebuia pus ceva mai vizibil precum o barieră. „Ideea nu e bună deloc. E o prostie! Cei patru senzori din apropierea semaforului activează automat cilindrul şi-l coboară inclusiv atunci când trece un om pe lângă senzori. Trebuia pusă o barieră înainte de micul semafor pentru ca şoferul să o vadă. Ştiu că mulţi şi-au stricat maşinile din cauza cilindrului, de la prefect, subprefect, alţi angajaţi din Prefectură şi CJ până la primari din judeţ", afirmă George Moldovan, angajat al „Electrica" şi şofer de 22 de ani.

Alt şofer, Marius Ariston, crede că 3.000 de lei daţi pentru un semafor e o investiţie cam mare pe vremuri de criză şi că soluţia cea mai bună era o barieră automată de tipul celor din aeroporturi. Ei mai spun că nu trebuia amplasat acel cilindru acum un an întrucât Prefectura e o instituţie publică.

Casetă: Cum se face accesul

Accesul se poate face şi pe baza unei telecomenzi. Jandarmul de la poartă vede pe camera video când vrea cineva să intre în parcare. Atunci, el foloseşte o telecomandă specială pentru a coborî cilindrul. Tot atunci, culoarea roşie a semaforului devine verde, iar maşina poate trece.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite