Bistriţa: Posturile vacante de judecători ţin în şah instanţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
judecătorul Cătălin Oprea
judecătorul Cătălin Oprea

Instanţele bistriţene se confruntă anul acesta cu o criză acută de personal. Consiliul Superior al Magistraturii a dat ieri  lista posturilor vacante din instanţe. În judeţul nostru, este vorba de şase posturi libere şi unul suspendat din cele 50 existente.

Deşi mişcarea magistraţilor în cadrul instanţelor este una frecventă, numărul mare a locurilor neocupate în această perioadă pune probleme în ceea ce priveşte buna desfăşurare a activităţii, iar unele şedinţe ajung să ţină până după căderea întrunericului. Avocaţii se plâng că aceste situaţii sunt întâlnite în toate instanţele judeţului, dar mai ales în Năsăud şi Beclean. În cele două oraşe sunt 12 posturi de judecători, din care trei sunt libere, iar unul este suspendat deoarece magistratul este cercetat penal şi pe perioada procesului nu mai poate profesa.

La Judecătoria Bistriţa situaţia este gravă în ceea ce priveşte managementul instanţei. Atât postul de vicepreşedinte,cât şi cel de preşedinte al secţiei penale sunt vacante. „În această săptămână va avea loc ultima probă a concursului pentru postul de vicepreşedinte, la care s-a înscris judecătorul Nicoleta Moldovan. Chiar dacă aceasta va obţine postul, tot două posturi vor fi libere, deoarece postul deţinut de ea până acum va deveni vacant", explică judecătorul Cătălin Oprea, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Bistriţa.

Şedinţă de 12 ore

Avocatul Monica Săsărman susţine că şi persoanele care apelează la instanţă simt repercusiunile numărului mare de judecători lipsă. „Cel mai dificil este pentru judecători, dar şi clienţii noştri sunt afectaţi pentru că sentinţele se dau cu întârziere şi de foarte multe ori sunt amânate", explică Săsărman care face şi un calcul în ceea ce priveşte durata unei şedinţe. „Dacă un judecător are 50 de dosare într-o zi şi în jumătate dintre ele trebuie audiat un martor, se ajunge ca 12 ore să dureze doar aceste dosare, plus timpul petrecut cu restul dosarelor", explică Săsărman.

La Năsăud se lucrează până seara târziu

Problemele cele mai mari sunt la Judecătoria Năsăud. Aici, şedinţele care ţin până la orele 20.00-21.00 sunt frecvente, iar judecătorii au până şi 120 de dosare pe şedinţă. „La Năsăud se judecă la lumina lumânării zi de zi. Situaţia este critică deoarece au foarte puţini judecători", explică avocatul Aris Cupşa.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii, Cecilia Morariu, explică numărul mare de posturi vacante prin faptul că numeroşi judecători s-au pensionat anul trecut pe baza zvonurilor privind situaţia magistraţilor. „Anul trecut ne-am confruntat cu un număr foarte mare de judecători care s-au pensionat, mulţi dintre ei au apelat la această măsură din cuaza zvonurilor apărute în ceea ce priveşte statutul magistraţilor în acest an. Şi chiar dacă numărul tinerilor care s-au înscris pentru posturile vacante este mare, cerinţele CSM sunt ridicate şi puţini reuşesc să se ridice la standardele solicitate", explică Morariu.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite