Bistriţa: Petrică Popşor este doctorul în zootehnie de la Direcţia Agricolă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A condus instituţia în mai multe reprize iar în prezent coordonează departamentul de agricultură ecologică. Spune că agricultura românească nu are nicio şansă de revenire fără un plan de perspectivă pe 10 ani.

Fiu de şef de post pasionat de munca în gospodărie inginerul Popşor s-a familiarizat de mic cu agricultura şi animalele. Viitorul doctor în zootehnie a cochetat cu alte meserii înainte de a se dedica studiului agriculturii. Şi-ar fi dorit să ajungă medic stomatolog, însă în final a intrat la Institutul de Mine din Petroşani. Apetitul pentru minerit, justificat mai mult de salariile consistente din acele vremuri, s-a potolit după primul semestru de studenţie şi întâia coborâre în mină. „După prima practică în subteran am decis că munca aceasta nu e de mine şi am renunţat şi la facultate"., spune Popşor, care a decis să se dedice îndeletnicirii din copilărie.

Facultatea de Agricultură a urmat-o însă la Iaşi şi nu la Cluj, centrul universitar predilect al bistriţenilor : „a fost aşa o emulaţie a năsăudenilor din generaţia mea să mergem la Iaşi şi nu la Cluj", explică inginerul. După absolvire, Petrică Popşor a parcurs treaptă cu treaptă într-o carieră profesională care avea să-l aducă în poziţia de conducător al instituţiei judeţene care se ocupă cu treburile din agricultură .A fost şef de fermă la IAS Lechinţa  timp de cinci ani, apoi a intrat în Direcţia Agricolă ca inspector. Şi-a luat doctoratul în 2007 cu un studiu la care a lucrat timp de 20 de ani , care oferă soluţii pentru ameliorarea rasei Bălţata Românească.

Începând din 2001 până în 2005  a fost director adjunct , respectiv director executiv la Direcţia Agricolă Bistriţa-Năsăud, pentru ca în perioada 2008-2009 să fie din nou numit director adjunct. A urmat şi un mandat mititel de nici două luni , încheiat de câteva zile, care a fost doar o scurtă revenire în funcţie datorită unei decizii a Curţii Constituţionale.

Agricultura n-are busolă

 Dezamăgit de evoluţia societăţii româneşti, doctorul în zootehnie crede că România a ajuns să coboare excesiv de mult ştacheta valorilor : „În ultimii 7-8 ani  criteriul valoric a coborât nepermis de mult. În momentul de faţă au ajuns să fie promovaţi în funcţiile publice lipitori de afişe. Toate acestea se întâmplă numai datorită factorului politic" spune Popşor, care crede că lipsa de respect pentru valori se manifestă la nivelul tuturor partidelor.  Apoi lipsa de respect pentru muncă şi lipsa de viziune lovesc greu toate domeniile, iar agricultura, suferă din plin, este convins Popşor : „Principala problemă a noastră este lipsa de politici agricole pe termen mediu şi lung. Au fost concepute programe anii trecuţi care ar fi trebuit să depăşească schimbarea guvernelor , însă au fost abandonate.Fără un astfel de un plan de perspectivă, niciun producător nu-şi poate face la rândul lui un plan de dezvoltare. Avem un potenţial agricol care ne-ar permite să facem export , dar nu avem niciun program iar agricultura şi fermeirii sunt lăsaţi la voia întâmplării", a constatat Popşor.

PROFIL

Născut : 12 mai 1962 Feldru

Studii : Facultatea de Zootehnie Iaşi, 1988

Familie : căsătorit,. Un băiat, student

Ce-i place : sportul şi în special tenisul de câmp, pe care-l joacă de cel puţin două ori pe săptămână. Este pasionat şi de pescuit, în special de pescuitul la răpitori, iar cea mai mare captură a făcut-o în judeţ (nu vrea să divulge locul) o ştiucă de 5,9 kilograme şi 93 centimetri lungime

Ce nu-i place : nu-i plac oamenii -cameleoni, oportuniştii, dar nici cei lipsiţi de cuvânt. Nu-i place singurătatea şi spune că este o fire sociabilă, care se înconjoară de prietenide la Direcţia Agricolă

Întrebare şi răspuns:

Care credeţi că ar fi reţeta de ieşire a agriculturii româneşti din impasul ultimilor 20 de ani ?

Cred că trei chestiuni sunt prioritare : o subvenţie echivalentă sau aproape similară cu cea primită de fermieri în Uniunea Europeană, care să pornească tot de la acel plan general care să stabilească ce vrem să facem în ţara asta. Apoi credite ieftine pentru agricultură pe termen lung şi mediu, eventual cu o periaodă de graţie. Şi nu în ultimul rând accesul fermierilor la o motorină ieftină, liberă de taxele acelea de drum şi altele asemănătoare. Şi neapărat o planificare de care să ne ţinem şi care să spună ce vom face în următorii 5-10 ani.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite