Bistriţa: Paul Pop transpune visele în fotografii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Pop
Paul Pop

Paul Pop este un tânăr din Bistriţa care şi-a lansat recent propriul fotoclub prin care vrea să creeze un stil de artă fotografică.

Paul Pop sau Freddie, cum îi spun prietenii, este un student la facultatea de ingineria mediului din Bistriţa pasionat de fotografie şi de film. De mic obişnuia să confecţioneze camere foto din carton cu care se juca de-a fotograful. Era fascinat de tatăl său, fotograf amator, şi de felul în care acesta developa filmele în baie, noaptea. „Mi se părea uimitor cum reuşea să facă poze atât de frumoase", spune Paul. El a făcut primele poze în clasa a III-a, însă nu i-au ieşit. Când era în gimnaziu deja apăruseră aparatele foto digitale şi mai mult din joacă a început să facă poze.

Văzând că Paul îi calcă pe urme, tatăl său i-a cumpărat un aparat foto performant. „Eram fascinat de cum ies pozele, iar apoi am început să le gândesc, să văd ce mesaje să transmit prin intermediul imaginilor", explică tânărul de 19 ani. 

Are propriul fotoclub

Paul a făcut parte din clubul bistriţean de fotografie „AXXA", iar acum are propriul său fotoclub pe care l-a denumit sugestiv „Asenzie". „Tradus din limba cehă, cuvântul asenzie înseamnă „visul e viaţă". În ţară nu există un stil de artă fotografică, iar prin acest fotoclub asta încercăm, să creăm un stil de artă fotografică mixtă", explică Paul Pop.

Pentru el, fiecare poză transmite un mesaj. Îi place să asculte oamenii deoarece îi dau idei pe care le dă formă ulterior în fotografiile sale. Pozele pe care cei 12 elevi şi studenţi, pasionaţi de fotografie şi pictură, din fotoclub, sunt expuse în holul Centrului Cultural Municipal sunt transpuneri ale viselor şi coşmarurilor în realitate. „Am pozat tineri îmbrăcaţi în acele personaje din vise. Aceste creaţii sunt realizate în manieră modernă, îmbină elemente de fotografie cu cele din pictură", povesteşte tânărul.

Un „Faust" din circa 3000 de poze

Inventiv şi original, Paul vrea să devină regizor. A făcut deja primele încercări. Când avea 15 ani, în clasa a X-a, tânărul a făcut un scurtmetraj inspirat din proza lui Mircea Eliade. Un an mai târziu se inspira din „Faust" pentru a crea un film mut, din circa 3000 de fotografii, pe care l-a prezentat la o lansare de carte din oraş. „Am pozat colegi de liceu costumaţi în personaje din drama lui Goethe. Eu am jucat rolul eroului principal. Fotografiile le-am aranjat într-o anumite ordine şi a ieşit un film mut. Am îmbinat astfel fotografia, teatrul şi cinematografia", explică Paul.

Tânărul îşi doreşte enorm să devină regizor. El a dat admitere anul acesta la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti. Nu a reuşit să intre, însă, perseverent cum este, va încerca la anul. Până atunci va exersa şi va studia cum să protejeze mediul la filiala bistriţeană a Universităţii Ecologice din Bucureşti.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Cu care fotograf profesionist din Bistriţa colaborezi?

Îmi place Ovidiu Grovu pentru că mereu încearcă să se autodepăşească. Colaborez cu el de aproape un an. Îmi plac fotografiile lui pentru că sunt simple. Împreună facem poze la baluri ale bobocilor, nunţi, botezuri şi alte evenimente.

PROFIL

Născut: 1 iulie 1991, Bistriţa

Studii: student la Facultatea de Ingineria Managerială a Mediului din cadrul filialei bistriţene a Universităţii Ecologice

Familie: o soră de 16 ani, Julia

Ce-i place:

Adoră să cânte la chitară şi la tobe. Ascultă cu plăcere piesele celor de la Led Zeppelin, Queen, AC DC, Pasărea Colibri, Iris, Rammstein. Îi place să facă pizza şi să cânte într-un local din Bistriţa. În timpul liber obişnuieşte să deseneze în creion şi să ia parte la atelierul de pictură al Liceului de Arte Plastice „Corneliu Baba" din Bistriţa.

Ce nu-i place:

Detestă kitsch-ul şi munca pe fugă. Nu-i mai plac oamenii fără ambiţie şi care nu gândesc. „Urăsc mişcarea lentă a funcţionarilor de la unele ghişee, sunt ineficienţi", crede tânărul. Lui nu-i mai plac femeile care şofează prost şi care mai mult încurcă traficul.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite