Bistriţa: Pădurarul care a ajuns ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anton Vlad face parte dintr-o familie cu tradiţii seculare în domeniul vânătorilor şi pescuitului. Născut la Prundu Bârgăului, la poalele munţilor cu acelaşi nume, Vlad a colindat de mic copil pădurile uriaşe ale Călimanilor şi Rodnei.

Aşa cum era de aşteptat, meseria care şi-a ales-o a avut o directă legătură cu pădurea: cea de inginer silvic: „ Mergeam la vânătoare cu verişorii şi unchii mei, dar armă nu am avut decât după Revoluţie, că aşa au fost vremurile atunci. Îmi plăcea mult să merg la păstrăv, să-l simt în undiţă", spune Anton Vlad. El îşi aminteşte că el poartă numele unui unchi faimos al său, farmacist în Prundul Bârgăului: „ Era unul din cei mai vestiţi vânători din zona de nord-vest a Transilvaniei, fiind şeful domeniilor regale de vânătoare ale lui Carol al II-lea. Era un bărbat înalt, solid, bine făcut şi care cunoştea fiecare potecă şi vietate a pădurii. Ştia foarte bine ce şi cum trebuie organizată o vânătoare regală, iar în acest caz, regulile erau stricte, trebuind respectat atât protocolul curţii cât şi cutumele unei partide speciale de vânătoare", spune Anton Vlad.

De la inginer silvic la Ministerul Pădurilor

După terminarea Facultăţii de Silvicultură de la Braşov, Anton Vlad a primit repartiţie la Ocolul Silic din Ilva Mare, iar după un an s-a „repatriat" la Prudu Bârgăului: „ Ştiu aceste păduri, mai ceva ca pe propriul buzunar. Umblam mult prin păduri, dar nu eram vânător, preferam pescuitul la păstrăv, plus că era foarte greu să obţii permisul de port armă, trebuia să faci anumite lucruri, iar eu nu am vrut să le fac. Oficial, prima armă am deţinut-o în 1992, când am primit permisul de port armă", susţine Vlad. Despre cum a ajuns secretar de stat în guvernul Radu Vasile, Anton Vlad spune următoarele: „ În 1992 am devenit membru al PNŢCD şi am activat în interiorul acestei formaţiuni politice. În iarna lui 1997-1998, la Prund au venit toţii liderii ţărănişti în frunte cu Diaconescu, Radu Vasile şi Vasile Lupu: „Erau într-un periplu prin ţară. Eu activam deja ca inspector guvernamental în Ministerul Apelor, Pădurilor şi Mediului, aşa că în primăvara lui 1998 mi s-a propus funcţia de secretar de stat. Sigur că am acceptat", spune interlocutorul nostru.

Printre bilele albe ale mandatului de secretar de stat, Anton Vlad aminteşte de modificările aduse legii fondului cinegetic şi a protecţiei vânatului, documentul respectiv permiţând înfiinţarea fondurilor de vânătoare private. De asemenea, în calitatea sa de secretar de stat, Anton Vlad a fost cel care a înfiinţat ITRSV-urile, adică Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic şi de Vânătoare. El recunoaşte că a fost demis de fostul premier Mugur Isărescu, dar că toate acuzaţiile ce i-au fost aduse s-au dovedit a fi nefondate: „ Au zis că am aprobat abuziv defrişarea unor suprafeţe de pădure şi că am avut activitate necorespunzătoare în aplicarea legii care prevedea retrocedarea pădurilor. S-a dovedit că am acţionat în litera şi spiritul legii", îşi aminteşte Anton Vlad.

Profil

Data naşterii: 10 mai 1955

Studii: Facultatea de Silvicultură

Stare civilă:căsătorit, doi copii

Ce-i place

Pădurea, vietăţile din pădure, libertatea acestora, plimbările pe munţi: „ Îmi plac serile petrecute la o cabană în munţi, bocănitul cerbilor şi liniştea din păduri. Îmi place vânătoarea, dar ca cu multă alergătură, chiar dacă în ultimii ani am ales să ratez ţintele luate în cătarea puştii. Un urs brun e mai frumos în viaţă, să-l vezi în propriul habitat, decât mort şi ub formă de trofeu", spune Anton Vlad.

Ce nu-i place

„Detest actuala golăneală din lumea afacerilor şi politică. Alte erau vremurile în 1998, altele, mai cumplite sunt acum. E o mizerie de nedescris. Prefer fauna din Munţii Călimanului sau Bârgăului decât cea din partidele care compun acum spectrul politic", susţine Anton Vlad.

Întrebare şi răspuns

Cât de mult vă doriţi să participaţi la un safari?

„Absolut deloc. Mi se pare că acolo e vorba doar de un măcel care costă mulţi, foarte mulţi bani. O partidă de vânătoare adevărată nu constă doar din faptul că scoţi puşca şi tragi după leopard, ca să zic aşa. E vorba de respectarea unor cutume vechi de când e omenirea, un concept despre viaţă şi moarte", spune Anton Vlad.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite