Bistriţa: Oamenii care aduc noroc, loviţi de ghinion

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Flore Moldovan spune că are în jur de 30 de clienţi într-o lună
Flore Moldovan spune că are în jur de 30 de clienţi într-o lună

Un singur hornar este autorizat în Bistriţa-Năsăud, deşi în anii 70 erau 24 de coşari în judeţ. Flore Moldovan, de 66 de ani, ultimul hornar, spune că ceilalţi colegi s-au reprofilat din cauza câştigurilor mici.

Temperaturile au scăzut în ultima vreme, iar bistriţenii care stau la casă trebuie să-şi cureţe hornurile pentru a preveni eventualele neplăceri. Aceştia îl cheamă pe bătrânul şi singurul coşar al oraşului, Flore Moldovan. Hornar din 1967, el are mereu la îndemână bicicleta, telefonul mobil şi ustensilele necesare meseriei. „Dacă în anii 70 erau 24 de coşari în judeţ, acum am rămas doar eu. Lumea mă cheamă pe mobil să le curăţ hornurile", spune Flore Moldovan, ce practică această meserie ca persoană fizică autorizată.

Câştigă doar 300 de lei lunar

El a prins drag de coşărit din tinereţe. Şi astăzi îşi aduce aminte zâmbind de prima sa zi de muncă, 19 septembrie 1967, la secţia de hornari a Întreprinderii Judeţene de Gospodărire Comunală Locativă (întreprindere ce se ocupa de întreţinerea locuinţelor bistriţenilor). „Cumnatul meu lucra acolo şi văzând ce face, a început să-mi placă meseria. Ţin minte că primul meu salariu a fost de 712 lei. Câştigam bine pe vremuri. Acuma de-abia dacă scot 300 de lei pe lună. Am noroc că am o pensie de 530 de lei şi mă descurc cumva", mărturiseşte bărbatul.

El mai povesteşte că a învăţat meseria de sobar şi face sobe de teracotă. „Necazul e de multe feluri. Necazul m-a învăţat să mă descurc în viaţă. Am avut patru copii de crescut", adaugă Flore Moldovan.

Le purta noroc fetelor de la Sanitar

Bătrânul crede că meseria pe care încă o mai practică i-a adus noroc. Glumeţ de felul lui, coşarul bistriţean obişnuieşte să fredoneze o melodie de-a binecunoscutului actor Colea Răutu în timp ce curăţă hornurile oamenilor. „Îmi place Colea Răutu şi mai cânt din când în când dintr-o piesă de-a lui. Versurile sună cam aşa: «Suntem negri şi scrumoşi/Şi la case norocoşi/Griji, nevoi, dureri s-or duce ca pe-un fum»", zice râzând bătrânul. Pe vremuri, elevele de la actualul Grup Şcolar Sanitar din oraş îl opreau pe stradă şi îi cereau voie să-l atingă ca să ia note mari la examene.

Peste 100 de incendii într-un an

Pompierii spun că, în perioada 2003-2009, au avut loc 727 de incendii în Bistriţa-Năsăud. Potrivit unui raport întocmit de Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud (ISU BN), principalele motive ale incendiilor sunt coşurile necurăţate şi burlanele de fum defecte. „Mulţi nu-şi curăţă hornurile şi aceasta este principala cauză a incendiilor. Spre exemplu, în ultimele două săptămâni au avut loc şase incendii tocmai din acest motiv", susţine purtătorul de cuvânt al ISU, căpitanul Vasile Trifan.

Din aceeaşi statistică a pompierilor rezultă că, într-un an, au avut loc, în medie, circa 110 incendii, iar 62% dintre incendiile produse în judeţ s-au petrecut în mediul rural.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite