Bistriţa: „Nuntă în Basarabia“, pe marile ecrane, de azi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bistriţenii pot urmări, de astăzi, la cinematograful Dacia, un film românesc de excepţie. Comedia romantică „Nuntă în Basarabia" este o peliculă care a umplu sălile  cinematografice din Chişinău şi Bucureşti şi vrea să cucerească şi publicul bistriţean.

Vlad şi Vica, protagoniştii poveştii de dragoste regizate de către Napoleon Helmis - un regizor născut în Oltenia - sunt doi tineri care trec prin „chinurile" unei nunţi tradiţionale, cu multe peripeţii şi răsturnări de situaţie. Deşi căsătoriţi legal în Bucureşti, oraşul unde locuieşte Vlad ( un dirijor de operă), cei doi decid să mai facă  o nuntă şi în Basarabia, locul de obârşie al miresei Vica, o pianistă tânără. Mirii hotărăsc să se cunune şi la Chişinău, în speranţa că banii adunaţi le vor ajunge să îşi cumpere o garsonieră. Ceea ce pare să fie un simplu ritual, fără prea multe bătăi de cap, ajunge să scoată la iveală prăpastia dintre cele două lumi separate de graniţa Prutului.  

O comedie savuroasă

„Nuntă în Basarabia" , o peliculă filmată în 22 de zile în Chişinău, are tot ce-i trebuie pentru a deveni un film memorabil. Actorii tineri, dezinvolţi, un regizor care se inspiră în scenariu chiar din experienţele lui personale, dar şi  o avalanşă de situaţii comice, dramatice şi stânjenitoare, vor face, cu siguranţă, deliciul cinefililor bistriţeni care gustă  o reţetă modernă a filmelor româneşti. Regizorul Napoleon Helmis împrumtă în scenariul filmului bagajul său de impresii despre cultura şi obiceiurile basarabenilor, el însuşi fiind căsătorit cu o basarabeancă.  De la diferenţele de limbaj, la cele de peisaj sau principii de viaţă, pelicula zugrăveşte în note umoristice o altă faţă a basarabenilor, mult mai optimişti, mai plini de viaţă şi mai romantici decât cei din românii din Bucureşti. Comicul de situaţie şi de moravuri aduce personajele filmului într-o postură cel puţin surprinzătoare: familiile celor doi tineri căsătoriţi se regăsesc într-o permanentă rivalitate, într-o luptă al cărei câştig pare să fie doar supremaţia orgoliului.  

Sălile pline în Chişinău şi Bucureşti

 Pelicula a avut premiera în 15 septembrie la Chişinău, iar publicul a primit-o cu mult entuziasm. Scenariul s-a repetat şi în 24 septembrie, când filmul a rulat pe marile ecrane din Bucureşti tot cu săile pline. Vlad Legican (Vlad) şi Victoria Bobu (Vica), deşi actori debutanţi, îşi iau în serios rolurile, iar povestea lor are firescul  necesar pentru a cuceri un public care iubeşte comedia  moravurilor într-un film cu puternice accente de satiră politică.

Filmul „Nuntă în Basarabia" poate fi vizionat la cinematograful din oraş, în acest sfârşit de săptămână, de la orele 17.30 şi 20.00. Un bilet costă 6 lei pentru cei care intră la film la ora 20.00, iar 4 lei, pentru intrarea de la ora 17.30.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite