Bistriţa: RECOMANDĂRI DE WEEKEND: Carte "Note, stări, zile" cu Andrei Pleşu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru weekendul care vine, vă recomandăm o carte semnată de Andrei Pleşu, „Note, stări, zile (1968 - 2009)", apărută pe piaţă de câteva săptămâni.

Textele din volumul „Note, stări, zile (1968 - 2009)" au apărut, în marea majoritate, în revista „Dilema". Prozele din carte au fost alese din mai multe caiete vechi care conţin o materie cam de 5-6 ori mai amplă decât cea selectată. Criticii spun că acest tom este greu de etichetat şi se află la limita dintre diaristică şi publicistică. În „Cuvântul înainte" al cărţii, Andrei Pleşu scrie că „suntem, neîndoielnic, şi ceea ce citim".

Fragmente din carte

„De ce am decis să public această carte? Pentru că îmi fac iluzia că nu eu sunt prezent în paginile ei. Prezent e un ins care, între 19 şi 60 de ani, a traversat (şi traversează încă) un episod de Bildung, adică de instrucţie şi formare. Nu vreau să demonstrez, prin paginile care urmează, nimic altceva. Nu mă propun ca model, ci ca studiu de caz. Mă expun, ca să mă alătur tinerilor (dar şi celor mai puţin tineri) care se simt încă nesiguri de ei, încă tatonanţi, orgolioşi, dar timizi, harnici şi leneşi deopotrivă. Le propun, ca temă de reflecţie, propriile mele ambiţii, neputinţe, experienţe şi speranţe. Şi câte ceva din lucrurile care mi-au ieşit în cale, de-a lungul a patruzeci de ani de itineranţă", scrie Andrei Pleşu.

Andrei Pleşu este scriitor şi eseist, estetician şi istoric al artei şi unul dintre cei mai proeminenţi intelectuali români. A fost cercetător la Institutul de Istoria Artei şi a participat, alături de Gabriel Liiceanu, la seminariile private ţinute de Constantin Noica la Păltiniş.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite