Bistriţa: Notarii legalizează contracte imobiliare şi fără certificat energetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O lege intrată în vigoare anul acesta impune existenţa unui certificat energetic la încheierea oricărui contract de vânzare-cumpărare al unui imobil. Certificatul trebuie cerut de notari, însă aceştia au găsit o portiţă de salvare pentru clienţi. Autorii legii avertizează însă că fără certificat energetic contractele de vânzare -cumpărare pot fi invalidate în instanţă.

Vânzarea imobilelor ar trebui însoţită de un certificat de eficienţă energetică începând din acest an. Legea care impune aceste prevederi, 372 din 2005, a fost amânată de câteva ori, însă a intrat totuşi în vigoare din 1 ianuarie 2011. Deşi nu prevede sancţiuni pentru neaplicarea prevederilor, legea le acordă notarilor ultimul cuvânt.

„Noi le punem în vedere părţilor , însă nu este o obligaţie legală. Dacă oamenii se înţeleg şi acceptă să cumpere imobilul şi fără certificat energetic, tranzacţia se efectuează. Noi ne facem datoria şi îi informăm. În rest este decizia lor. Lucrurile se schimbă în privinţa apartamentelor cumpărate cu credite de la bănci, din discuţiile cu bancherii am înţeles că vor condiţiona creditul ipotecar de certificatul energetic", spune notarul Alexandru Bria. Notarul Marsineta Vaida  nu va încheia tranzacţii fără certificat energetic, decât dacă se redactează o clauză contractuală specială : „în situaţia în care cumpărătorul acceptă  să cumpere imobilul fără certificat, scriem o clauză în care se precizează clar. Noi le spunem însă părţilor care sunt reglementările şi îi trimitem la auditori energetici. Chiar mâine avem programată  o tranzacţie, însă cumpărătorii nu vor certificat", explică notaru.

Preţul imobilelor nu va fi afectat deocamdată de noile reglementări : „cei care cumpără ştiu şi fără certificat energetic care sunt blocurile vechi şi care nu sau care imobil este reabilitat termic, iar preţul ţine cont de aceasta", spune Claudiu Pavelea ,expert imobiliar.  

Riscuri pentru cei care nu vor certificat

Ioan Andreica, fost secretar de stat la Ministerul  Dezvoltării Regionale şi Turismului, unul dintre autorii acestei legi susţine că cei care acceptă contracte de vânzarea cumnpărare fără certificat energetic se expun unor riscuri : „Aceste contracte de vânzare -cumpărare a unor imobile fără certificat energetic, după intrarea în vigoare a legii, sunt vulnerabile în instanţă şi pot fi anulate. Atât cumpărătorii cât şi notarii care le validează trebuie să fie atenţi la asta", spune fostul secretar de stat, care este şi auditor energetic autorizat.

În judeţ există zece auditori energetici

În judeţul Bistriţa-Năsăud  există  zece auditori energetici cu acte în regulă la care bistriţenii pot apela deja pentru expertize. Majoritatea au obţinut autorizarea în 2008 după ce au făcut cursuri speciale într-un centru universitar şi au susţinut examene de specialitate. Ei se plâng însă că nu au clienţi, chiar dacă ţin preţurile jos : „ M-am gândit la 1-3 euro pe metrul pătrat , însă pentru început voi accepta şi la nivelul minim", spune expertul Maria Balc. „Nu cred  că cei care vor vrea să vândă un imobil se vor împiedica de maxim 200 de euro, cât va fi o expertiză de acest fel. Pot afla însă multe despre imobilul pe care-l cumpără", spune Maria Balc,

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite