Bistriţa: Nord contra sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bistriţenii pot pierde o investiţie de 110 milioane de euro din cauza certurilor dintre autorităţile locale şi cele judeţene. Centura Bistriţei ar produce multe beneficii: pe lângă 110 milioane de euro investiţii, varianta sud ar mai aduce sute de locuri e muncă şi stabilizarea Dealului Codrişor, puternic afectat de eroziuni.

Povestea centurii din Bistriţa a ţinut zile în şir capul de afiş al presei locale anul trecut şi la începutul acestui an. După ce o societate de consultanţă din Bucureşti, Iptana SA, a fost desemnată în urma unei licitaţii de Compania Naţională de Investiţii pentru a realiza un studiu de fezabilitate pentru centura Bistriţei de 1,5 milioane de euro, varianta convenită de aceştia cu autorităţile locale a fost aprig contestată de locuitorii zonei rezidenţiale prin care urma să treacă centura de sud. Iptana, care avea avize de principiu de la Primăria Bistriţa şi un certificat de urbanism de la Consiliul Judeţean, care ulterior a fost retras şi-a văzut de studiu şi l-a şi finalizat în aprilie 2020. O lună mai târziu, Consiliul Local Bistriţa, convocat de consilierii PDL şi PNL s-a întrunit într-o şedinţă de urgenţă şi a respins varianta de traseu proiectată de  IPTANA pentru a propune alte două trasee, una prin comuna Budacu de Jos şi o alta în prelungirea actualei şosele de centură care trece chiar prin oraş.

Impact şi beneficii

Pentru că s-a vorbit foarte mult despre „nenorocirile" care le-ar aduce această variantă de sud asupra locuitorilor Bistriţei, la ora actuală suntem în măsură să vi le prezentăm, fiind vorba de studiul de fezabilitate (SF) întocmit de speciliştii de la SC Iptana SA. În privinţa beneficiilor, cei de la Iptana spun următoarele în studiul de fezabilitate: „Prin realizarea variantei de ocolire propusă de noi, traficul de tranzit este scos din centrul oraşului, rezultând, ca principalele beneficii, atât un trafic mai redus şi mai fluent pe artere, dar şi un mediu mai curat pentru locuitori", spun inginerii proiectanţi. De asemenea, Manolache vorbeşte despre sute de locuri de muncă, atât pentru lucrări directe, cât şi prin activităţile conexe de furnizare de materiale de construcţii, transport şi alte servicii. Un alt beneficiu de-o mare importanţă face referire la stabilizarea Dealului Codrişor, puternic afectat de eroziuni şi alunecări de teren.

Declaraţiile oficialilor rămân neschimbate

Ministrul Radu Berceanu a avertizat recent că Bistriţa va pierde finanţarea. Ultimul episod în acest război al declaraţiilor este o adresă trimisă Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud  care este invitat de Compania Naţională de autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADR) să reînnoiască certificatului de urbanism acordat pentru varianta sud, certificat emis şi retras de autoritatea judeţeană.

Cristian Florian, prefectul judeţului: „ le-am spus celor de la Primărie să lase în pace varinta de sud de la bun început, că vor fi probleme acolo, dar n-au vrut să asculte", spune prefectul Florian.

Dan Molnar, consilier local PNL: „cred că cei de la Bucureşti nu cunosc situaţia reală. Toate criticile aduse variantei propuse de consilieriilocali pot fi la fel de valabile şi pe varianta acceptată de primar şi cei de la centru. Ambele trasee trec prin oraş. Dacă vrem să căutam un vinovat atunci trebuie să-l căutăm în primărie şi la Ministerul Transporturilor".

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Iancu Luca Mihai, reconfirmă faptul  că adresa semnată de CNADNR a ajuns la Consiliul Judeţean, dar că această instituţie nu va mai emite un alt certificat de urbanism: „Trebuie să existe o dezbatere publică. Este un obiectiv important, pe care trebuie să îl tratăm cu atenţie, trebuie discutat cu populaţia, pentru că nu se poate accepta opinia primarului", explică Iancu Luca Mihai.

Primarul Bistriţei Ovidiu Creţu, unul dintre susţinătorii variantei de sud crede că ministrul Berceanu spune adevărul: „are perfectă dreptate ministrul, cu o singură menţiune: atunci când vorbeşte despre autorităţi locale cred că se referă la consilierii PDL şi PNL, care au susţinut varianta prin centrul oraşului. Oricum cu ei şi nu cu mine a avut întâlniri. Din păcate din pricina acestor consilieri se pierde o finanţare de 100 de milioane".

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite