Bistriţa: Nicolae Drăgan consiliază profesional bistriţenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 1999 lucrează în cadrul Centrului de Formare Profesională a Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă şi organizează activităţile de formare profesională a bistriţenilor în căutarea unui loc de muncă.

Nicolae Drăgan este cel care răspunde de centrul unde bistriţenii vin să se înscrie pentru a învăţa o meserie nouă.  De 11 ani lucrează în acest domeniu şi spune că munca printre oameni şi satisfacţiile pe care aceasta le aduce, îi sunt suficiente pentru a-l motiva să îşi continue drumul în această sferă de activitate. Înainte de a fi consilier superior la Centrul de Formare Profesională al AJOFM, Drăgan a lucrat la fosta fermă de pui a Bistriţei, Avicola. „În 1968 m-am mutat la Bistriţa, unde am şi terminat liceul -  la Liviu Rebrean -, apoi m-am înscris la Facultatea de Agronomie din Cluj şi, la absolvire, m-am angajat la Avicola. Bănuiesc că ocupaţia tatălui meu m-a determinat şi pe mine să mă îndrept spre acest domeniu. Şi el e inginer zootehnist",  spune Drăgan. La Avicola, actualul consilier a lucrat ca inginer-şef de fermă, apoi director tehnic şi inginer-şef de abator. „Între 1980 şi 1999,  meseriile în agricultură erau foarte căutate. În oraş existau trei ferme de pui, una de reproducţie, două de ouă de consum şi una de iepuri. Asta asigura cam 3.700 de tone de carne pe an, care mergea la export", îşi aminteşte Drăgan.

Simte pulsul forţei de muncă

După desfiinţarea Avicolei, Nicolae Drăgan s-a prezentant la un concurs organizat de Direcţia Muncii şi şi-a început activitatea în acest domeniu. De atunci, se ocupă de organizarea activităţiilor de formare profesională pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. Anual, în jur de 800 de persoane  urmează cursuri de specializare şi învaţă meserii noi. „Dacă prin anii 2006-2008, se căutau foarte mult meseriile din aria construcţiilor, din 2009, se cer cele din sfera serviciilor şi noi formăm cosmeticieni, bucătari, lucrători în comerţ, manichiuriste sau pedichiuriste, dar şi ospătari. Anul acesta, de pildă, 64 la sută dintre cursanţi sunt femei", explică Drăgan. Acesta mai spune că cea mai mare pondere în rândul cursanţilor care s-au înscris anul acesta la cursurile de formare profesională au vârsta cuprinsă între 25 şi 35 de ani. „O altă schimbare ar fi că se înscriu la cursuri foarte mulţi tineri sub 25 de ani sau tineri cu studii superioare care caută pregătire lucrativă", mai precizează consilierul superior. Acesta mai spune că există şi o explicaţie pentru care femeile îşi caută mai mult o nouă meserie în această perioadă. „Construcţiile sunt în declin, se ştie, şi mulţi bărbaţi au rămas fără locuri de muncă aşa că, probabil, unele femei care se îngrijeau de casă, sunt nevoite acum să înveţe o meserie", crede specialistul.

Întrebări şi răspunsuri

Ce vă place cel mai mult la această meserie?

Îmi place să lucrez cu oamenii. Asta m-a atras mereu, deşi e o muncă foarte dificilă, dar care aduce şi satisfacţii pe măsură. „Sunt foarte mulţumit când vin oameni şi îmi spun că au făcut un curs aici şi apoi şi-au găsit un loc de muncă", spune consilierul.

Cum va evolua piaţa forţei de muncă?

Nu se poate face o prognoză în domeniul calificării profesionale, însă pot spune că, probabil, pe lângă servicii, ar fi bine să se dezvolte turismul. În zona aceasta există potenţial şi am observat că au început să apară multe pensiuni în zona Tihuţa, Colibiţa, Rodna sau Valea Ilvelor.

 Ce-i place: „Îmi place să citesc şi să călătoresc în ţară. Îmi place mulntele şi să schiz". La Bistriţa îi place că este un oraş liniştit şi curat, cu oameni calzi şi deschişi şi care se cunosc între ei.

Ce nu-i place: Lui Nicolae Drăgan nu-i plac oamenii făţarnici. „Ce ne omoară pe noi toţi este instabilitatea aceasta socială şi economică. Aş vrea ca în oraş să fie mai multe terenuri de sport, cu acces gratuit pentru tineri, să poată să-i mai scape de calculator şi să facă mişcare", mai spune Drăgan.

Profil:

Născut: 16 august 1956, în Cluj-Napoca

Studii: Masterat în Management Performant

Ocupaţie: consilier superior în cadrul Centrului de Formare Profesională

Familie: căsătorit, nu are copii

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite