Bistriţa: Muzeul „Cuibul Visurilor” din Maieru supravieţuieşte datorită banilor de la Consiliul Local

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria din Maieru a alocat 50 de mii de lei pentru reabilitarea clădirii care adăposteşte din anul 1958 manuscrise rare, cărţi inedite şi obiecte personale ce au aparţinut lui Liviu Rebreanu. Cei 90 de mii de lei alocaţi de Consiliul Judeţean sunt pe drum, fiind blocaţi de lâncezeala din administraţia publică locală.

Nu este uşor deloc să faci o descriere sumară a ceea ce înseamnă muzeul „Cuibul Visurilor" din Maieru. Totul a început în 1958, de la o expoziţie a unor elevi despre viaţa şi activitatea lui Liviu Rebreanu. Din acel moment, profesorul Sever Ursa a început să strângă, document după document, obiecte personale ale scriitorului, cărţi şi traduceri la fel de rare. Toate i-au fost aduse de sătenii din Poiana Cătunenilor, locuri unde Rebreanu se întorcea când venea la Bistriţa, localnici din Maieru, dar şi de foşti elevi care au achiţionat documente inedite şi le-au trimis lui Sever Ursa.

Muzeul "Rebreanu" din Maieru a fost chibzuit de profesorul Ursa, astfel încât vizitatorul să parcurgă un drum initiaţic. Primele odăi, de la parter, îl introduc în lumea satului de pe valea Someşului. Ele înfăţişează tradiţiile, vechile unelte ale măierenilor, apoi, trecand din cameră în cameră, pătrunzi din ce în ce mai adânc în universul rebrenian, culminând sus, la etaj, chiar în fata nepreţuitei măsuţe de lucru a scriitorului.

„Toate sunt vechi aici. Vechi şi de bun simţ. Cum ne-am apucat de treabă, să mai aranjăm pe aici: zugrăvim, aerisim, reparăm acoperişul care este cel mai afectat de trecerea timpului. Domnul primar este cel care ne ajută, cine altcineva, mai ales în actuala criză financiară. Acoperişul este marea urgenţă, el trebuie rezolvat că o să ajungem să vedem că plouă înăuntru", explică Sever Ursa.

Primarul scoate banii

Primarul comunei Maieru, Vasile Borş spune că alocarea de resurse de la bugetul local a fost singura soluţie pentru salvarea imobilului vechi de peste 50 de ani: „ Ce să fi făcut? Să aştept bani de la Consiliul Judeţean sau Compexul Muzeal? Nici într-un caz. Dacă stau în toată birocraţia lor, mă trezesc cu apă în muzeu. Nu-mi pot permite aşa ceva, e vorba de istoria comunei, de Liviu Rebreanu, de profesorul Sever Ursa.Cumva trebuia să-l ajutăm şi pe el, aşa că am cerut consilierilor locali să aprobe alocarea de 50 de mii de lei pentru unele lucrări de reabiltare", spune Vasile Borş.

Banii sunt pe drum

Cel puţin asta susţine directorul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, Silvius Chiş. El ne-a precizat că numai puţin de 90 de mii de lei au fost alocaţi de la Consiliul Judeţean către Muzeul sătesc din Maieru, iar asta pentru reparaţii: „ Ştiţi cum e! Noi, la muzeu, nu avem un om specializat pe achiziţii publice, aşa că toate licitaţiile se vor derula prin Consiliul Judeţean, care are dreptul să se ocupe de achiziţii publice", spune Silvius Chiş. El a mai adăugat că se poate spera că într-un viitor apropiat lucrurile să se rezolve, iar muzeul de la Maieru să nu aibă de suferit. Mai precizăm doar că banii pentru reabilitarea imobilului au fost alocaţi de la Consiliul Judeţean la începutul acestui an, de atunci, trecând deja 6 luni de zile.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite