Bistriţa: Monia Todea este învăţătoarea care formează olimpici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o experienţă de 19 ani cu copiii, Monia crede că inteligenţa rupe orice barieră. Un exemplu grăitor este fostul ei elev, Rareş Buhai, care va reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Informatică pentru gimnaziu.

S-a făcut învăţătoare pentru că iubeşte copiii şi nu regretă o clipă decizia făcută. Deşi când avea 12 ani, o parte din ea îi spunea să devină farmacistă, dar Moniei nu i-a trebuit mult până şă-şi dea seama că profesia aceea nu-i de ea. „Îmi plăcea meseria de farmacistă. Mi se părea interesantă, dar, cu mintea mea de atunci, m-am gândit că eu nu mă prea împac cu fizica, nu cu chimia, şi atunci am lăsat-o baltă", povesteşte dăscăliţa. Ea a absolvit profilul pedagogic, iar în 1991 intra în învăţământ. După doi ani petrecuţi ca educatoare la unitatea şcolară din comuna Lechinţa, Monia a venit în Bistriţa, la Şcoala Generală nr. 6.

S-a titularizat abia în 2003, la Şcoala Generală nr.1 din Bistriţa, în urâtul scandal al examenului pe fixare pe post. „A fost anul în care s-a dat, pentru prima oară, examen grilă la titularizare. Lumea era îngrijorată, mai ales că subiectele au venit după ora 13.00. Nici nu intrasem bine în săli că ştiam deja nota pe care urma să o luăm. Spiritele s-au încins şi, în momenul în care au venit în şcoală reprezentanţii Inspectoratului Şcolar, candidaţii au aruncat cu franzele şi sticle de apă în ei. S-a anulat concursul şi s-a dat examen din varianta de rezervă. Ministerul a demis atunci şefii Inspectoratului. Am luat o notă frumoasă, deşi ziua a fost extenuantă", explică Monia.

Copiii simt când e supărată

Dăscăliţa spune că îi sunt dragi piticii din clasă şi merge în fiecare zi cu drag la şcoală. Ca toată lumea, Monia are şi zile în care e supărată, fapt care nu trece neobservat de elevii ei. „Văd pe feţele lor şi după cum reacţionează că ştiu când sunt supărată. Mă simt. În acele zile sunt mai cuminţi şi nu mai scapă câte-un zâmbet cum fac de obicei", povesteşte zâmbind învăţătoarea.

L-a pregătit pe olimpicul Rareş Buhai

Monia predă în sistemul de învăţământ „Step by Step", unul diferit faţă de sistemul tradiţional. Deşi predă şase ore, o prinde şi seara la şcoală pregătindu-se pentru a doua zi. Elevii ei au numeroase premii la concursuri de poezie, proză, desen, matematică.

Rareş Buhai este unul dintre copiii inteligenţi care au terminat la clasa ei. „Am observat că era înzestrat cu o perspicacitate aparte şi rezolva foarte uşor problemele de matematică„, explică Monia. L-a dus chiar din clasa I la concursul de matematică aplicată „Cangurul" pentru elevii de clasa a II-a. Rareş a luat cel mai mare punctaj. În anul următor performanţa s-a repetat. „Avea un fel aparte de a rezolva problemele. Sărea peste nişte etape, dar le rezolva corect şi repede exerciţiile matematice. Îl întrebam cum procedează şi-mi răspundea: Dacă vă spun, nu o să înţelegeţi", mărturiseşte râzând dăscăliţa.

ÎNTREBĂRI şi RĂSPUNSURI

De la ce vine numele de Monia?

Mamei mele îi plăcea enorm o piesă care la modă prin anii 70, „Monia" cântată de Peter Holm. Cine ascultă melodia, o să vadă că e o piesă lentă, ceea ce nu se potriveşte firii mele temperamentale. Nu mă reprezintă de nicio culoare pentru că eu sunt un om dinamic.

Dacă ai lua-o de la capăt, ce ai face?

Nu ştiu. Chiar nu ştiu. Poate aş face acelaşi lucru, poate nu. De obicei, nu mă gândesc ce-aş fi putut face, ci ce aş putea face pe viitor pentru familia mea şi pentru copii.

PROFIL

Născută: 4 ianuarie 1973, localitatea Sărmaş din judeţul Mureş

Studii: master în managementul educaţional absolvit la filiala din Bistriţa a Universităţii "Vasile Goldiş" din Arad

Familie: o fiică în clasa a IX-a, Ştefania Monia

Ce-i place

Adoră acele zile de iarnă când ninge cu fulgi mari. „Deşi unii detestă iarna, eu o iubesc, poate din cauză că m-am născut în acest anotimp. Pentru mine sunt extraordinare acele zile când ninge", mărturiseşte Monia. Când ştie că are dreptate, merge până-n pânzele albe şi nu renunţă la ideile ei. Învăţătoarei îi plac oamenii sinceri.

Ce nu-i place

Deşi e o fire foarte sociabilă, Moniei nu-i place agitaţia. Ea detestă disensiunile, diversiunile şi oamenii cu două feţe. Nu-i place să menajeze pe nimeni, de aceea e foarte tranşantă şi spune mereu ce gândeşte.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite