Bistriţa: Monedele, mass-media împăraţilor romani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numismaţi de la o universitate din SUA şi de la un muzeu din Germania au confecţionat, în ateliere speciale, copii ale unor monede romane din secolele I-IV. Numai o piesă originală dintre sutele de monede romane valorează zeci de mii de euro. Fiind atât de valoroase, ele au fost duplicate pentru a fi expuse publicului.

Complexul Muzeal Bistriţa găzduieşte de ieri o expoziţie inedită de fapte şi portrete pe monede romane, „Roma şi Germanicii". Este vorba de o expoziţie itinerantă adusă din Germania. Bistriţenii o pot admira până la sfârşitul lunii august, intrarea fiind liberă. Manifestarea a fost gândită de cercetători de la Universitatea Emory din Atlanta (SUA) şi de la Cabinetul Numismatic din Munchen (Germania).

Aceştia deţin o colecţie foarte valoroasă de monede romane care datează de peste o mie de ani, mai precis din secolele I-IV. „Cum nu o puteau expune din pricini de securitate, numismaţii s-au gândit să confecţioneze duplicate ale acestei colecţii tocmai în ideea de a o arăta publicului din întreaga lume. Copiile au fost făcute acum 6-7 ani, dar statutul lor de copii nu le scade din valoare. Tot atunci a avut loc prima expoziţie", spune cercetătorul ştiinţific de la muzeul bistriţean, Corneliu Gaiu.

Unicate care au văzut şi Australia

Piesele expuse sunt monede unicate de aur, argint şi bronz de pe vremea împăraţilor care au condus Imperiul Roman din secolele I-IV. Ele înfăţişează capete de împăraţi romani, de regi ale populaţiilor germanice, imagini de soldaţi şi construcţii ridicate în perioada Imperiului.

Cercetătorul Gaiu susţine că exemplarele sunt de foarte bună calitate şi respectă întocmai imaginea originalelor lor. „Din analiza lor, oamenii pot afla realităţi ale acelor vremuri, aspecte economice, religioase şi militare. Dincolo de scopul lor comercial, monedele bătute de împăraţii romani dezvăluie o întreagă ideologie prin reprezentările vizuale şi legendele care stau în spatele acestor apariţii numismatice", explică cercetătorul.

Expoziţia a făcut turul Europei, a poposit pe la muzeele de prestigiu din Londra, Paris, Berlin, Munchen, dar şi din Australia şi Noua Zeelandă.   

Cum îşi făceau reclamă romanii

Romanii obişnuiau să bată monede după ce câştigau o victorie sau după ce ridicau un edificiu tocmai ca lumea să afle de realizările lor şi să le aprecieze. „Astfel considerau împăraţii romani că trebuie să procedeze. Putem să spunem că aceasta era modalitatea aleasă pentru a-şi face reclamă şi că monedele erau un fel de mass-media antică", adaugă zâmbind Corneliu Gaiu.

Primii vizitatori, uimiţi

Mihaela Bălan, o liceancă de 16 ani, din Bistriţa a rămas impresionată de frumuseţea şi vechimea pieselor expuse astăzi. „Am învăţat la şcoală despre perioada romană şi despre victoriile împăraţilor romani. Dacă nu ne spunea acel domn care a organizat expoziţia, Corneliu Gaiu, nu credeam că sunt copii. Sunt foarte reuşite, eu nu mi-aş fi dat seama", este de părere Mihaela.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite