Bistriţa: Mihai Săsărman este sasul pasionat de istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urmează un doctorat în Istoria veche şi spune că acesta este ultimul pas către visul lui profesional: să fie profesor universitar.

Mihai Săsărman sau „Săsă", cum îl cunoaşte toată lumea, este un tânăr care se mândreşte cu spiritul lui săsesc şi spune că ar trebui ca acesta să nu dispară niciodată. „Nu  am foarte multe trăsături săseşti, pe cât aş vrea, dar mă consider un sas, fără nicio îndoială. Îmi amintesc că, atunci când m-am înscris în ansamblul de dansuri săseşti, aveam mulţi colegi care nu vroiau să îmbrace costumele populare, însă pentru mine era o mândrie să le port prin oraş", spune Săsă. Acestaadaugă că  Bistriţa, deşi este un oraş fondat de către comunităţile săseşti, mai are foarte puţine din ceea ce înseamnă spiritul autentic de altădată. „Îl  mai regăsesc în centrul vechi şi în zona Sugălete, în rest e, şi îmi pare rău că o spun, o mare porcărie. Nu mai sunt aşa mulţi saşi în oraş, iar prin tot ce facem, încercăm să păstrăm şi să transmitem mai departe cultura noastră", spune Săsă.

Vrea să devină arheolog

Mihai este pasionat de istorie, încă de mic. După ce a terminat facultatea de Istorie şi Arheologie, a urmat un master şi acum şi face doctoratul în Istoria veche. Despre pasiunea lui pentru lucrurile vechi, Săsă spune că a moştenit-o de mic. „Mama mi-a povestit că, atunci când eram mic, m-a dus în complexul «Măgura» şi m-a pus să îmi aleg ce jucărie vreau eu de acolo. Am stat două ore şi, într-un final, am ieşit cu o lopăţică şi un hârleţ, obiecte pentru munca în agricultură sau pentru cea pe un  şantier. Apoi am ales arheologia şi istoria pentru că istoria nu se face doar în bibilotecă, se face şi pe şantier", spune bistriţeanul.

Profil

Născut: 3 februarie 1987, în Bistriţa

Studii: Doctorand în Istorie Veche

Familie: are o soră

Stare civilă: necăsătorit

Ce-i place:

Tânărului îi place cultura, în toate formele ei. „În timpul liber îmi place să ascult muzică, să mă plimb în locurile liniştite ca parcurile sau pădurea şi ador să petrec timp alături de prietenii mei", povesteşte Săsă.

Ce nu-i place:

Mihai nu suportă lipsa de punctualitate a oamenilor, pe care o defineşte ca unul dintre semnele cele mai clare ale lipsei de cultură şi a bunului-simţ. „Nu-mi plac oamenii care nu vor să-şi depăşească propria condiţie şi sunt fericiţi în prostia lor", mai spune tânărul.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite