Bistriţa: Micii „artişti“ de la arte plastice au scăpat calea ferată de gunoaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de elevi şi adulţi au strâns astăzi deşeuri din întreg judeţul pentru a le da o lecţie nepăsătorilor care aruncă ambalaje pe jos. Unul dintre voluntarii participanţi în cadrul campaniei naţionale „Let s do it, Romania!" şi-a serbat ziua de naştere adunând pet-uri, hârtii, papuci şi haine aruncate printre urzicile care împânzesc calea ferată din Bistriţa.

Sute de tineri şi adulţi au invadat, de dimineaţă, piaţa din faţa Primăriei Bistriţa pentru a spune „da" campaniei naţionale de colectare a deşeurilor „Let s do it, Romania!", cel mai mare proiect de implicare socială organizat până acum în ţară. Pentru câteva ore, aceştia şi-au imaginat că oraşul sau comuna în care locuiesc este casa lor şi că vor face curat strângând gunoaiele aruncate de alţii, din nepăsare.

image

Tinerii spun că prin gestul lor vor să dea un model celor care arată indiferenţă faţă de mediul înconjurător. „Nu sunt genul care să arunc ambalaje pe jos şi când văd tineri care fac asta îi atenţionez. Nu-mi place când nu e curat, iar astfel de acţiuni ar trebui să se organizeze mai des", este de părere Izabela Rigo, o studentă de 20 de ani la Facultatea de Medicină Veterinară, care i-a însoţit pe „artiştii" de la Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba" din Bistriţa, de-a lungul căii ferate.

Ziua de naştere printre pet-uri şi urzici

Paul Emanuel Egejed este elev în clasa a V-a la „Corneliu Baba" şi a participat la această acţiune fiindcă că nu-i place când se plimbă prin Bistriţa şi vede gunoaie. „Vreau să fie curat în oraş aşa cum e şi la mine acasă. M-am trezit de dimineaţă ca să particip la această acţiune, deşi azi împlinesc 12 ani, pentru că vreau să ajut, să schimb ceva", explică elevul.

image

Lui, ca şi prietenului său, Ionuţ David, cu care a umplut saci de gunoaie, nu le mai place când mulţi dintre colegii lor aruncă ambalaje pe stradă.

Ecologişti pentru o zi

În judeţ, acţiunea a fost coordonată de Sidor Costinaşi, iar în Bistriţa, de unul dintre responsabilii Direcţiei de Integrare Europeană din cadrul Primăriei Bistriţa, Liliana Cocişiu. Aceasta i-a împărţit pe elevi şi adulţi în mai multe echipe care au curăţat oraşul în zonele: pădurile Schullerwald şi Codrişor, linia ferată (de la Drumul Sigmirului până la Drumul Dumitrei Vechi), Viişoara (în zona Complexului „Heidenfeld"), Sigmir, zona lacului de agrement MHC.

image

„M-am înscris în această acţiune pentru că îmi place ideea şi pentru că a venit vremea să avem noi grijă de noi, nu să ne ajute alţii. Iar acest lucru îl putem face prin a face curat în propria ogradă", spune Sidor Costinaşi.

Acesta a observat o schimbare în mentalitatea bistriţenilor care anul acesta, faţă de 2009, s-au implicat mai mult în acţiuni de voluntariat.

Casetă: Fostul delegat al ONU, un ecologist convins

Fostul tânăr delegat al României la ONU, Adrian Solcan, crede că oamenii ar trebui să fie mult mai conştienţi privind mediul în care trăiesc. "Prin păstrarea curăţeniei, fiecare dintre noi avem grijă de aspectul oraşului sau comunei în care locuim", adaugă Solcan.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite