Bistriţa: Meşterul globurilor din piele albă pentru sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meşterul Nicolae Bacea e singurul din judeţ care face globuri din piele albă de viţel
Meşterul Nicolae Bacea e singurul din judeţ care face globuri din piele albă de viţel

Nicolae Bacea de pe Valea Bărgăului  este singurul meşter popular din judeţ care confecţionează globuri pentru pomul de Crăciun din piele de viţel şi lână de oaie. Creaţiile sale au avut trecere la expoziţia permanentă de produse tradiţionale deschisă de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.

Pe Valea Bârgăului, în satul Tureac, mai jos de biserică, locuieşte bătrânul cojocar Nicolae Bacea, singurul meşter popular din Bistriţa-Năsăud care face globuri din piele de viţel şi lână de oaie pentru pomul de Crăciun. Are 67 de ani şi a colindat ţara cu produsele sale, iar calitatea şi frumuseţea creaţiilor sale l-au făcut pe cei de la Academia Artelor Tradiţionale din România să-l facă membru cu drepturi depline.

Meşterul e un om cu frică de Dumnezeu, după cum se vede nu doar de pe chipul său ce aduce a sihastru, ci şi din atelierul de lucru, ticsit cu cruci, cărţi religioase şi imagini cu sfinţi.

Povestea lui începe în 1955, când avea 12 ani şi făcea uceinicie la un vestit cojocar din zonă, Dumitru Galben. „Nu a vrut să mă înveţe prea multe, dar i-am furat  meseria. Un an mai târziu făceam singur pieptare şi le vindeam la jumătate de preţ decât ceilalţi cojocari ca să mi le ia lumea", povesteşte zâmbind Nicolae Bacea.

Globurile meşterului Nicolae Bacea sunt de cinci feluri

Cinci globuri, cinci semnificaţii

Nicolae Bacea a fost invitat în urmă cu 14 ani să expună la Muzeul Ţăranului Român. „Nu puteam să mă duc cu orice. Trebuia să vin cu ceva frumos. Atunci mi-a venit ideea să fac globuri de piele pentru bradul de sărbători", explică meşterul.

El mai spune că formele la globuri nu sunt întâmplătoare şi fiecare are o semnificaţie. „Fac globuri în formă de inimă, stea, cruce, glob pământesc şi brad. Globul sub formă de inimă vesteşte Naşterea lui Iisus în inimile noastre, cel sub formă de stea arată chipul Arhanghelului Gavriil care anunţă Naşterea Mântuitorului, cel sub formă de cruce arată Crucea de pe Cer, cel rotund, Pământul, iar cel sub formă de brăduţ, pomul pe care îl ducem în case de sărbători", explică Bacea.

Munceşte 4 ore pentru 10 lei

Bătrânul are nevoie de 4 ore pentru a face un glob din piele de viţel. „Am comenzi de la instituţii din Bucureşti şi Cluj-Napoca. M-am apucat târziu anul acesta de globuri fiindcă am fost bolnav. Îmi ia cam o zi până fac un set, set în care intră 5 globuri. Un glob îl vând la 10 lei. Unii strâmbă din nas şi zic că-i scump, dar ei nu ştiu că eu lucrez 4 ore la el", spune meşterul.

Meşterul popular Nicolae Bacea îşi împodobeşte bradul cu globurile din piele făcute de el

Pentru globuri foloseşte piele de viţel, pe care o cumpără cu mâna lui de la o fabrică din Braşov, şi lână de oaie ca să le umple, lână pe care o ia din satul unde locuieşte. „Mai întâi pictez bucata de piele albă, decupez formele şi le brodez manual cu mătase colorată. Bucăţile le cos roată cu mătase roşie, iar înăuntru pun lână de oaie ca globul să aibă formă", arată meşterul Bacea.

Unic în judeţ, academician în ţară

Etnologul Emilia Ometiţă de la Centrul Judeţean pentru Cultură BN spune că Nicoale Bacea e un om care niciodată nu a umblat după bani. „Este singurul meşter popular din judeţ care face astfel de globuri din piele. E membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România", spune etnologul bistriţean. Ometiţă adaugă că globurile meşterului bârgăuan au avut trecere, iar bistriţenii le-au luat pentru a-şi împodobi brazii de Crăciun.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite