Bistriţa: Mere pentru şcolari, abia la sfârşitul lunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevi de la Şcoala Generală „Avram Iancu“ din Bistriţa, alături de profesoara lor de geografie, Marinela Rus
Elevi de la Şcoala Generală „Avram Iancu“ din Bistriţa, alături de profesoara lor de geografie, Marinela Rus

Elevii din judeţ primesc mere de-abia la sfârşitul acestei luni deoarece Consiliului Judeţean a programat licitaţia pe 16 noiembrie. Părinţii vor ca toţi elevii să primească mere, nu doar cei din clasele I-VIII. Nutriţionişti agreează ideea cu condiţia ca merele să fie autohtone, nu din import.

Peste 28.000 de copii din clasele I-VIII trebuiau să primească încă de la începutul lunii noiembrie câteun măr pe zi, după cum au anunţat, în repetate rânduri, reprezentanţii Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud (CJBN). „Hotărârea de Guvern prin care s-a stabilit acordarea de mere şcolarilor a fost publicată în data de 6 septembrie. Noi am respectat termenele din acea hotărâre", susţine purtătorul de cuvânt al CJ BN, Geea Balaszy. Cererea de oferte pentru firmele interesante a fost deschisă marţi, 2 noiembrie, iar licitaţia electronică a fost programată pentru data de 16 noiembrie. „Pentru Bistriţa-Năsăud, programul prin care elevii vor beneficia de mere în judeţ a primit peste 400.000 de lei", adaugă Balaszy.

O situaţie similară se întâlneşte în alte judeţe din ţară. „Am înţeles că licitaţiile au fost întârziate în 38 de judeţe din cauza producţiei interne scăzute de mere", afirmă inspectorul şcolar responsabil cu mass-media din BN, Florean Filip.

Mere pentru toţi

Părinţii sunt supăraţi şi nu înţeleg de ce autorităţile locale nu s-au mişcat mai repede. „Ar fi putut să le dea mere de la începutul anului dacă tot aveau bani. De ce copii din alte judeţe au primit şi ai noştri nu? În plus, nu înţeleg de ce nu dau la toţi copiii, nu doar la unii. Şi cei de liceu au nevoie", spune Corina Oltean, mama unei eleve de 10 ani. Un măr pe zi este binevenit, adaugă femeia.

Nutriţioniştii dau verde

Nutriţioniştii bistriţeni sunt încântaţi de idee. Ei spun că un măr pe zi te ţine departe de medic. „Dacă merele pe care le vor primi copiii vor fi autohtone, e foarte bine, însă dacă sunt din import, nu. Un măr conţine toate vitaminele necesare. Un măr este şi un puternic antioxidant şi ajută la întărirea sistemului imunitar", este de părere nutriţionistul Mircea Armenean din Bistriţa.

Merele, o premieră din acest an şcolar

Guvernul a stabilit ca, din acest an şcolar, să se acorde câteun măr pe zi elevilor din ciclurile primar şi gimnazial. Acesta vine în completarea programului „Lapte şi corn", pus în practică de acum patru ani. La nivel naţional, de lapte, corn şi măr vor beneficia circa 1.800.000 de şcolari.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite