Bistriţa: Medicii de familie din judeţ vor consulta gratuit şi săptămâna aceasta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 143 de doctori de familie din judeţ au hotărât azi, înaintea unui protest în stradă, că, de săptămâna viitoare, vor consulta contra cost dacă lucrurile nu se vor rezolva. Aceştia sunt hotărâţi să nu semneze contractul cadru pe 2012 cu Casa Judeţeană de Asigurări deoarece, spun ei, semnează un cec în alb fără a şti ce sumă le va fi alocată anul viitor.

Medicii de familie din Bistriţa-Năsăud au mărşăluit azi, de la ora 11.30, pe străzile Bistriţei în spirit de protest faţă de modul lipsit de respect în care sunt trataţi de guvernanţi. Principala lor nemulţumire o constituie faptul că nu sunt consultaţi când se iau hotărâri în ceea ce-i priveşte, iar dacă sunt întrebaţi  consultaţi, în hotărârile publicate nu se ţine cont de ceea ce ei doresc.

Protestul doctorilor are loc cu o zi înainte de a expira actul adiţional în vigoare la ultimul contract încheiat cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). „Au apărut de câteva zile o serie de modificări la contractul cu care noi am fost de acord, însă acestea nu au fost publicate în Monitorul Oficial. Dacă nu va apărea nimic săptămâna aceasta, noi vom consulta de luni, 6 iunie, în sistem privat, adică vom taxa pacienţii şi nu vom mai elibera reţete compensate", susţine Gabriel Munteanu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Bistriţa-Năsăud.

image

Modificările cu care medicii sunt de acord, pe care le susţin şi le vor cuprinse în noul contract sunt: neobligativitatea serviciului de permanenţă, penalizări mai mici în caz de greşeli, scoaterea articolului 141 din noul proiect, articol care presupune înlocuirea medicilor de familie cu doctori din policlinici dacă primii nu vor să semneze contractul cu CNAS. 

Contractul pe 2012, un cec în alb

Doctorii sunt hotărâţi să nu semneze contractul cadru pe 2011 cu Casei de Asigurări deoarece, spun ei, ar semna un cec în alb pentru 2012. „În 2012 pot apărea modificări la normele metodologice. Contractul cadru se semnează în 2011 pe o perioadă de 2 ani fără a se şti ce sumă se va aloca pe anul 2012, adică ne cer să semnăm un cec în alb pentru 2012. E o lipsă de respect faţă de medicii de familie modul în care suntem trataţi", este de părere Niculina Rus, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din BN.

Doctoriţa Rus dezaprobă faptul că aproape toate actele date de Ministerul Sănătăţii în privinţa medicilor de familie se publică noaptea. „Forma modificată a contractului-cadru nu a fost încă finalizată, motiv pentru care solicităm semnarea unui act adiţional la actualul contract, până la publicarea documentului în Monitorul Oficial", adaugă Niculina Rus.

image

Medicii mai cer ca orice modificare să fie discutată cu reprezentanţii lor înainte de a fi pusă în practică. „Noul contract care ni se impune să-l semnăm e atât în detrimentul pacienţilor, cât şi al nostru, al medicilor de familie. Ne-am săturat de reformele guvernanţilor şi de modul în care le văd ei. Reformă nu înseamnă reducere, adică reduceri de personal şi de cheluieli", spun doctorii bistriţeni Dana Petrişor şi Ileana Forfotă, prezente azi la marş.

E a doua oară în ultimii 5 ani când doctorii de familie ies în stradă. 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite