Bistriţa: Marian Ţigănilă l-a descoperit pe tenorul Ştefan Pop

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesor la liceu de muzică din Bistriţa, Marian Ţigănilă crede că vocea e cel mai fin instrument lăsat de Dumnezeu pe pământ. Îşi descrie profesia drept o „muncă de atletism vocal".

Marian Ţigănilă cântă de la 3 ani. Uimiţi de precizia cu care reproducea piesele auzite la radio şi televizor, părinţii şi-au dat seama că fiul lor are înclinaţii spre muzică şi l-au înscris la o şcoală de profil. A studiat 12 ani vioara şi pianul la Şcoala de Muzică din Bistriţa, actualul liceu „Tudor Jarda" din Bistriţa, şi la un liceu de profil din Târgu-Mureş. Pasiunea pentru muzică l-a determinat să devină profesor de canto clasic, ocupaţie despre care spune că îl împlineşte. Marian Ţigănilă a absolvit în 1997 facultăţile de pedagogie muzicală şi canto clasic ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. A predat o scurtă perioadă, după care dificultăţile financiare l-au purtat în afara graniţelor ţării, în SUA, unde a cântat muzică uşoară în localuri selecte. Reîntors în 2003, acesta a obţinut o catedră de canto clasic la şcoala unde a învăţat şi unde l-a descoperit pe tenorul Ştefan Pop, cel care în primăvară câştiga premiul I la concursul de canto „Operalia" din Milano, patronat de Placido Domingo.

"Unul ca el se naşte o dată la 100 de ani"

Marian Ţigănilă povesteşte că l-a întâlnit prima dată pe Ştefan Pop în clasa a XI-a. „Am rămas uimit de timbrul vocal al lui Ştefan. Mi-am dat seama că vocea lui e ca un diamant neşlefuit care trebuia prelucrat pentru ca şi alţii să-i vadă potenţialul. Unul ca el se naşte o dată la o sută de ani", mărturiseşte profesorul. El l-a sfătuit pe Ştefan să urmeze cursuri de canto clasic pentru că vocea lui puternică, metalică şi incisivă îl avantajează şi, implicit, să renunţe să mai cânte muzică populară pe la baluri şi nunţi. „Nu cred să mai fi existat un tenor român care să cânte aşa de bine ca Ştefan la vârsta lui. Tânărul cântă mult mai bine decât o făcea Pavarotti la 23 de ani. Ştefan e un geniu vocal şi face cinste nu numai Bistriţei, oraşul de unde a pornit, ci şi României".

Ţigănilă crede că fostul său elev nu va împlini 30 de ani şi va deveni un tenor de talie internaţională. Profesorul crede că vocea e cel mai fin instrument lăsat de Dumnezeu. „Ceea ce fac eu e o muncă de atletism vocal. Cântatul se face pe trup. De aceea, un elev care vrea să obţină performanţe în domeniul muzicii trebuie să facă sport ca să-şi lucreze muşchii abdominali pentru că de acolo vine forţa sunetului", susţine Ţigănilă.

CD cu arii şi lieduri

Deşi are o experienţă didactică de numai 7 ani, acesta spune că este mulţumit profesional şi sufleteşte întrucât a obţinut deja performanţe cu elevii săi şi a descoperit un talent precum Ştefan Pop. „Dacă îl descopăr şi pe al doilea, mă pot considera un super norocos", crede dascălul care susţine recitaluri cu colegii de la liceu, la Sinagogă. Pe viitor, Ţigănilă intenţionează să scoată pe piaţă un CD cu arii şi lieduri clasice.

ÎNTREBĂRI şi RĂSPUNSURI

Ce ai schimba din învăţământul muzical din ţară?

Aş modifica programele fiindcă sunt învechite. Nu poţi preda după ele în canto clasic deoarece fiecare voce de elev cu care lucrezi e o individualitate. Nu poţi face aceleaşi vocalize cu toţi. Un anumit gen de vocalize faci cu unii, alt gen, cu alţii. Vocile sunt distincte şi trebuie modelate treptat, în funcţie de copil. Aş lăsa la atitudinea profesorului ce materialul didactic să folosească.

E suficient doar să ştii cânta ca să ai succes?

Ca să urci pe scenă trebuie să ştii şi teatru, să ai cunoştinţe vaste în domeniu, un orizont foarte larg, trebuie să stăpâneşti arta oratoriei şi limbajul trupului. În plus, trebuie să faci şi mult sport pentru că trebuie să controlezi muşchii abdominali, de acolo vine forţa sunetului.

PROFIL

Născut: 22 septembrie 1967, Bistriţa

Studii: facultăţile de pedagogie muzicală şi canto ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima"

Familie: divorţat, o fiică de 18 ani, Emanuela

Ce-i place

Ascultă muzică populară şi uşoară. Iubeşte sportul şi practică îndeosebi înot şi atletism. În timpul liber se relaxează mergând pe bicicletă sau pescuind răpitori. De câte ori are ocazia iese în natură pentru a se deconecta. Profesorului îi mai place să citească atât cărţi de specialitate, cât şi romane istorice.

Ce nu-i place

Detestă „regimul" actual fiindcă nu apreciază valoarea şi nu pune accentul pe tradiţie, cultură şi artă. Lui Marian Ţigănilă nu-i plac oamenii vicleni, fără caracter, care spun una şi fac alta.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite