Bistriţa: Maria Cesărean se inspiră de pe net pentru exerciţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maris Cesărean are grijă de copiii bistriţenilor de peste 30 de ani. La unele lecţii de la grădiniţă se inspiră de pe internet.

S-a născut în satul Miceştii de Câmpie, comună din zona de câmpie a judeţului, unde se juca de-a educatoarea. „Eram cea mai mare dintre surori şi când părinţii erau ocupaţi cu muncile câmpului aveam grijă de surorile mele. Îmi plăcea să mă joc de-a educatoarea", povesteşte Maria Cesărean. De-atunci a prins drag de copii. Este educatoare de 34 ani, iar acum le îndrumă primii paşi copiilor de la Grădiniţa nr. 10 din Bistriţa.

Cânta melodii populare

Maria Cesărean a făcut şcoala în comuna natală, unde era nelipsită din echipa de dansuri. Aceasta spune că era cea mai mică din ansamblul folcloric. „Mergeam la o grămadă de concursuri şcolare cu ansamblul. Îmi plăcea mult să cânt", afirmă dăscăliţa. Însă nu a ales o carieră artistică, ci una în educaţie. A optat să urmeze cursurile unui liceu pedagogic ca să devină cadru didactic. Ea crede că munca cu copiii de grădiniţă este una foarte grea, iar dacă nu o faci cu drag nu are rost.

„Copilul e ca o floare care răsare din pământ. Dacă nu-i acorzi atenţie şi nu o îngrijeşti, adică nu o scapi de buruieni şi nu o uzi când trebuie, floarea nu creşte cum ţi-ai dori", explică Maria Cesărean.

Idei de pe internet

Când se pregăteşte pentru lecţiile de a doua zi, educatoarea caută idei şi materiale pe site-uri specializate pe internet. „Ne inspirăm de acolo pentru temele de la orele cu copiii. De acolo ne vin, colegelor educatoare şi mie, idei pentru tot felul de exerciţii", explică educatoarea. Ea spune că unii prichindei din ziua de azi sunt răsfăţaţi şi nu au fost învăţaţi să respecte regulile.

Maria Cesărean povesteşte că a observat acest lucru când unii copii lasă brusc jucăriile jos şi nu le pun la locul lor când vin părinţii să îi ia acasă de la grădiniţă. „Din gesturile micuţilor deduc că li se permite orice acasă, iar aceasta nu e tocmai bine fiindcă ei trebuie să ştie ce e o regulă şi să o aplice", susţine educatoarea. 

Ea mai spune că celui mic trebuie să îi explici cu calm şi blândeţe ce e bine şi ce nu în comportamentul lui, să-l răsplăteşti când e ascultător, însă nu cu daruri în obiecte. „Recompensele nu trebuie să fie materiale. Copilul trebuie învăţat să înţeleagă că părintele nu-şi permite tot timpul să-i cumpere diverse jucării pe care el şi le doreşte. Dacă vorbeşti cu el, ţi-l apropii şi te respectă", adaugă educatoarea. În plus, o promisiune trebuie ţinută.

Din comportamentul copiilor, Maria Cesărean a observat că băieţii petrec prea mult timp în faţa calculatorului şi se uită la desene animate violente.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Cât de mult se reflectă desenele animate în conduita preşcolarilor?

Mult. Desenele animate din ziua de azi sunt foarte agresive. Văd asta în comportamentul copiilor, în felul lor în care se joacă. Micuţii preferă jocurile cu roboţi şi diverse personaje animate. Un copil nu are ce să caute în faţa televizorului la ora 22.30.

Ce sfaturi le daţi părinţilor?

Copiii vin la grădiniţă din braţele mamelor. Durează o perioadă până se acomodează, până află ce înseamnă grădiniţă, fac cunoştinţă cu colegii, leagă prietenii. E foarte important ca părintele să ţină legătura cu educatoarea şi să spună orice nemulţumire au. Comunicarea e esenţială.

PROFIL

Născută: 19 iulie 1957, localitatea Miceştii de Câmpie

Studii: Liceul Pedagogic„Gheorghe Lazăr" din Cluj-Napoca

Familie: căsătorită, doi copii

Ce-i place:

Îi plac drumeţiile în mijlocul naturii. Ori de câte ori are timp merge în excursii şi la spectacole folclorice. „Îi îndrăgesc mult pe interpreţii populari din zona noastră, dar şi pe Veta Biriş şi Irina Loghin pe care am văzut-o în concert când eram mică. M-a impresionat prin calmul şi căldura ei", spune educatoarea.  

Ce nu-i place:

Urăşte că în ziua de azi oamenii sunt foarte individualişti, că fiecare „îşi trage focul la oala lui". „Îmi pare rău că, uneori, persoanele care lucrează în sistemul de învăţământ nu sunt apreciate aşa cum ar trebui, în funcţie de eforturile pe care le depun la clasă, în munca cu copii", susţine Maria Cesărean. 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite