Bistriţa: Margareta Sava este educatoarea care se inspiră din desene animate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Margareta Sava este directoarea unei grădiniţe din Bistriţa care se uită la emisiuni de pe canalul de desene animate Minimax în căutarea de idei pentru activităţile cu copiii.

Margareta Sava este unul dintre cadrele didactice cu experienţă din judeţ. Ea spune că, deşi provine dintr-o familie cu foarte mulţi dascăli, nu-şi dorea să devină educatoare. „Părinţii mei au fost simpli muncitori şi lucrau din greu ca să asigure totul în casă. Vroiau ceva mai bun pentru mine, ca orice părinte. De aceea tata m-a înscris fără să-mi zică la liceul pedagogic. M-am supărat, dar am înţeles ulterior motivul", spune dăscăliţa.

Ea vroia să studieze chimia şi biologia, nu să se facă profesoară. În timp, mai ales după experienţa din liceu cu copiii, a început să-mi placă. Eram un copil care îi învăţa pe alţi copii", adaugă Margareta Sava.

La meseria sa, educatoarei îi place că are de-a face cu o lume sinceră unde nu trece o zi fără ca un copil să nu o facă să zâmbească. „Inocenţa lor mă atrage ca un magnet", adaugă doamna.

A învăţat la „Bastilia"

Ea a absolvit liceul pedagogic din Năsăud, actualul Colegiul Naţional „George Coşbuc", poreclit „Bastilia". Margareta Sava povesteşte că a fost surprinsă când, la începerea şcolii a primit, ca şi ceilalţi elevi, o listă cu lucrurile de care are nevoie. „ Aveai impresia că era o cazarmă. Regimul era foarte strict, însă mi-a prins bine. Ne-a învăţat pe toţi ce înseamnă disciplina, ne-a format ca oameni, ne-a învăţat să ne descurcăm singuri şi să ne respectăm unul pe celălalt", susţine educatoarea.

Scoate idei din desene animate

Fiind o persoană căreia îi place noul, Margareta Sava spune că nu poate face acelaşi lucru de două ori. „Mă plictisesc repde dacă repet o activitate. De aceea încerc împreună cu colegele să diversificăm şi să facem activităţi interesante pentru cei mici. Organizăm expoziţii de desene, de fotografie, carnavale cum a fost cel al lampioanelor, dar şi lecţii cu părinţii cum a fost cea în care am gătit prăjiturele etc", afirmă educatoarea.

Ea mai zice că se uită mult pe canalul de desene animate Minimax, de unde îi vin idei pentru activităţile de la grădiniţă. O astfel de idee a prins viaţă în cadrul unei lecţii la grădiniţă. „Era vorba de apă şi proprietăţile ei. Le-am spus educatoarelor ce am văzut la televizor şi ne-am pus pe treabă. Sub grija noastră, copiii au făcut totul şi s-au simţit excelent", susţine Margareta Sava.

Micuţii de la grădiniţă au luat un vas unde au pus fructe peste care au turnat apă. Vasul l-au pus în frigider. L-au luat după o oră, iar educatoarea i-a întrebat cum scot fructele îngheţate din vas. Copiii au stat şi s-au gândit. Unii au luat linguriţe şi au încercat să spargă gheaţa, alţii au avut ideea să fiarbă apă. După ce au scos fructele, le-au mâncat. „Li se citea mulţumirea pe feţe celor mici. Erau bucuroşi că ei, cu mânuţele lor, au reuşit ceva. Activitatea, inspirată din desene animate, a fost un success", este de părere Margareta Sava.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Dacă nu deveneaţi educatoare ce meserie v-ar fi plăcut să practicaţi?

Aş fi vrut să devin balerină sau cântăreaţă de muzică uşoară. Îmi place mult Celine Dion, Michael Jackson, Queen, Smiley. Cred că m-aş fi descurcat foarte bine în orice profesie care presupune creativitate. Numai matematică nu aş fi putut face.

PROFIL

Născută: 24 aprilie 1965, Bistriţa

Studii: master în managementul educaţional

Familie: căsătorită, doi copii

Ce-i place:

Adoră să gătească, dar şi să aranjeze frumos în farfurie mâncărurile preparate de ea. Dăscăliţei îi place să-şi petreacă mult timp cu familia. „În fiecare vară ne adunăm toţi patru şi mergem la mare. E necesar ca familia să fie împreună măcar o săptămână pe an, să se relaxeze împreună", este de părere Margareta Sava.

Ce nu-i place:

Detestă oamenii fără caracter, superficialii şi mincinoşii. Nu-i mai place ideea de a rămâne pe loc, de a trăi din trecut, din amintiri. „Nu-mi plac oamenii care mereu le aduc aminte celorlalţi ce au făcut ei", zice cadrul didactic. Acesta mai urăşte să se lamenteze

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite