Bistriţa: Mama copilul muşcat de câine acuză medicii că nu i-au spus de antirabic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionuţ Onişor Neamţ, un băiat de patru ani din Cormaia, un sat din apropierea oraşului Sângeorz-Băi, a fost adus aseară la spitalul din Bistriţa, la două zile după ce l-a muşcat de la cap câinele bunicilor. Medicii spun că acesta este unul dintre exemplele de ignoranţă de care dau dovadă părinţii în astfel de situaţii

Familia micuţului a sunat marţi seara la 112, iar un echipaj SMURD i-a îngrijit rănile şi l-a dus de urgenţă la Spitalul Orăşenesc Năsăud. De acolo a fost trimis la Bistriţa să i se facă antirabicul fiindcă spitalul năsăudean nu avea astfel de vaccin. Aflând că părinţii nu au avut bani să-şi ducă băiatul la spital, primarul din Sângeorz-Băi le-a dat o maşină. Acum, băiatul este internat la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Bistriţa şi se simte bine.

Anunţa poliţia pentru antirabic

Mama băieţelului, Ioana Neamţ. De 21 de ani, povesteşte că s-a speriat foarte tare marţi seara, când şi-a văzut micuţul plin de sânge. „Plângea într-una. Nu ştiam cum să-l potolesc. Nu-mi dau seama cum s-a putut întâmpla aşa ceva. Câinele era, de obicei, legat şi venea cu noi la câmp şi nu a fost niciodată agresiv cu niciunul dintre noi. Am plecat mai repede de la câmp şi am plecat la casa bunicilor, iar Ionuţ a venit cu mine pentru că bunica pregătise ceva bun de mâncare. Seara, copilul s-a uitat la desene animate şi a vrut să iasă din casă. Când a coborât ultima treaptă a casei, câinele a sărit pe el, Ionuţ a căzut pe burtă şi a început să plângă.L-am lua repede şi am chemat SMURD-ul", explică mama copilului, şocată de întâmplare.

Băieţelul a ajuns în jur de ora 21.00 la spitalul din Năsăud. Asistenta Victoria Muti de la spital spune că medicul Victor Glăvan, care a fost marţi de gardă, l-a consultat şi l-a trimis pe micuţ de urgenţă la spitalul din Bistriţa pentru antirabic. Auzind că părinţii nu l-au dus la spital, asistenta a declarat că va anunţa poliţia. „Vaccinul trebuie făcut. De aceea a fost trimis de prima dată la Bistriţa. Voi anunţa poliţia", a afirmat miercuri seara asistenta din Năsăud.

Mama lui Ionuţ spune altceva. Ea susţine că i s-a făcut micuţului antitetanosul şi că i s-a zis că nu este maşină care să-l aducă la Bistriţa. „Mi-au spus că nu au salvare ca să-mi ducă copilul la spital şi nu mi-au zis că în 24 de ore trebuie făcut vaccinul antirabic. Dacă ştiam că trebuie făcut, veneam pe loc la spital", afirmă mama.

Au venit cu maşina primarului din Sângeorz-Băi

Contactat de redactorii Adevărul de Seară Bistriţa, Roland Venig, primarul din oraşul Sângeorz-Băi, de care ţine satul Cormaia, se întreabă de ce nu i s-a făcut antirabicul la Năsăud şi cum poate un spital funcţiona fără un astfel de vaccin. „Nu este normal. De ce nu i s-a făcut vaccinul la Năsăud? Din câte ştiu e spital, nu? Am înţeles că acelaşi spital nu a avut ambulanţă să-l trimită pe copil la Bistriţa", susţine primarul. El a vorbit aseară cu familia şi le-a trimis maşină ca să ajungă la spital.

Ce spun medicii

Medicul primar de la secţia de Boli Infecţioase Bistriţa, Livia Geambaşu, declară că băiatul se simte bine şi nu are plăgi grave în zona capului. „Pentru un astfel de caz nu trebuia chemat SMURD-ul. Îl puteau pune în maşina proprie şi aduce la spital. Copilul îl vom ţine 24-48 de ore la spital pentru terapia antirabică", adaugă medicul. Ea crede că mama băiatului minte când declară că nu i s-a pus la dispoziţie o maşină de către spitalul din Năsăud. „Ştiu cum procedează medicii de acolo. Chiar dacă nu au maşină în acel moment, ţin pacientul o oră, două, trei pânpă au maşină şi îl trimit la Bistriţa. Nu e adevărat ce zic părinţii", completează Geambaşu.

Directorul Spitalului Judeţean, Mircea Gelu Buta, consideră că acest caz este unul dintre exemplele de ignoranţă de care dau dovadă rudele pacienţilor. „70-80% dintre familii sunt ignorante şi dau vina pe sistemul sanitar. Spitalul din Năsăud nu are ambulanţă, aceasta e un serviciu separat de spital, iar vaccinul antirabic se face doar la Bistriţa deoarece, de regulă, se înregistrează puţine cazuri de rabie într-un an", precizează directorul Buta.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite