Bistriţa: Mai bine de jumătate dintre şcoli nu au avize sanitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

229 de unităţi şcolare din judeţ din cele 414 nu întrunesc condiţiile sanitare necesare pentru a funcţiona. Lipsa banilor pentru finalizarea lucrărilor începute, dar şi a dotărilor de strictă necesitate fac ca 55% dintre şcolile bistriţene, mai ales în mediul rural, să fie improprii pentru activitatea didactică.

Cu două zile înainte de deschiderea oficială a noului an şcolar, unităţile de învăţământ din judeţ îşi aşteaptă elevii în condiţii de igienă precare. Din cele 414 şcoli, doar 185 au autorizaţie sanitară de funcţionare emisă de către Direcţia de Sănătate Publică. Aproape 100 de şcoli au lucrări de reabilitare în desfăşurare, iar în 47 de unităţi lipseşte apa curentă sau nu există grupuri sanitare improprii (19 şcoli). Situaţia şcolilor a fost prezentată astăzi, de către inspectorul şcolar general, Mihai Mureşan, în cadrul unei şedinţe de Colegiu Prefectural.

image

Şcolile aşteaptă banii de la Minister

Pentru a soluţiona problema spaţiilor care nu au fost finalizate, Inspectoratul Şcolar Judeţean a solicitat bani de la ministerul de resort.„În data de 7 septembrie am avut o consfătuire cu directorii şcolilor . Am făcut şi o solicitare către Minister, în vederea alocării unor fonduri, suma totală cerută de noi fiind de 4,5 milioane de lei. Să sperăm că, în cel mai scurt timp, vor fi deschise liniile de finanţare pentru finanţarea lucrărilor începute", a explciat Mihai Mureşan. Acesta mai spune că 20 de unităţi şcolare sunt în construcţie şi de doi ani şi că banii alocaţi de minister nu au ajuns decât pentru racordurilela apă şi construirea de grupuri sanitare. În această situaţie se află o  şcoală din comuna Feldru. „La Grupul Şcolar din Feldru, pentru că în 2008 a împlinit 100 de ani, s-a aprobat de la minister suma de aproximativ 1.600.000 de lei pentru lucrări de reabilitare. Din 2009 s-au sistat jumătate din bani, iar investiţia se desfăşoară prin ISJ şi noi nu putem interveni, nici nu am putea suporta costurile de la bugetul local. O altă problemă sunt grădiniţele, cele zece, care toate funcţionează în spaţii închiriate şi, desigur că nu împlinesc condiţiile de funcţionare", explică primarul comunei Feldru, Ştefan Sângeorzan. Acesta mai spune că primăria s-a asigurat că toate unităţile şcolare au fost igienizate şi că obţinerea de avize este o chestiune de care se ocupă directorii de şcoală. „Şcolile vor fi deschise, aşa cum sunt şi activitatea şcolară se va desfăşura normal", mai spune Sângeorzan.  Alte comune în care directorii  şcolilor nu au solicitat eliberarea avizelor sanitare de funcţionare sunt  Budacu de Jos, Budeşti, Chiochiş. Dumitra, Josenii Bârgăului, Şintereag sau Nimigea de Jos.

DSP spune că directorii se vor mobiliza

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Anca Andriţoiu, spune că situaţia nu est euna gravă şi că şi anul trecut, statisticile arătau aproape la fel. „Directorii s-au mobilizat deja şi sperăm că vor veni cu cereri, cât mai cuurând. Şcolile vor fi deschise luni, însă oamenii noştri sunt pe teren şi acolo unde vor fi cazuri foarte grave, nu se vor deschide unităţile şcolare", precizează directorul DSP.

Casetă: Situaţia şcolilor din judeţ

98 de unităţi au lucrări de reabilitare în desfăşurare

47 de şcoli nu au apă curentă

în 19 spaţii nu există grupuri sanitare

49 de şcoli au sedii în spaţii particulare

17 şcoli folosesc sobele metalice , ca sursă de căldură

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite