Bistriţa: Locatarii unei străzi din zona istorică se plâng că traficul le dărâmă casele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leontina Moldovan arată cum i se distruge casa din cauza traficului din zonă
Leontina Moldovan arată cum i se distruge casa din cauza traficului din zonă

Situaţia de pe  Bistricioarei durează de doi ani ani, de când mica străduţă a preluat traficul între două sensuri giratorii importante. Oamenii care ies din curţi direct în stradă au umblat cu jalba pe la autorităţi de nenumărate ori, însă au fost invitaţi să aştepte până când un proiect de modernizare a traficului va primi finanţare europeană.

Strada Bistricioarei, o arteră de câţiva metri lăţime, a ajuns de aproape doi ani să facă legătura între două sensuri giratorii esenţiale pentru traficul din Bistriţa, spre disperarea locatarilor caselor din zonă. În orele de vârf, traficul este infernal, iar pe partea dreaptă (cum se vine dinspre strada Liviu Rebreanu) locatarii ies din case direct în strada circulată. Deşi fac memorii peste memorii pe la autorităţi, ultimul fiind trimis săptămâna trecută, soluţiile primite nu par viabile.

Riscă să ajungă sub roţile maşinilor

Leotina Moldovan este una dintre persoanele care locuiesc pe strada Bistricioarei într-o casă veche din secolul al XVIII-lea, în stil baroc, un imobil situat pe colţ cu strada Liviu Rebreanu. Ea a semnat alături de ceilalţi vecini ai săi plângerile pe care le-au adresat Primăriei Bistriţa, ultima în urmă cu o săptămână. Ei cer autorităţilor să interzică circulaţia maşinilor mari în zonă şi construirea unui trotuar. „Totul a început acum doi ani de când s-au amenajat acele scuaruri şi s-au făcut două benzi de circulaţie. Când trec maşinile, ai impresia că e cutremur. Am noroc că imobilul unde locuiesc are fundaţia solidă, dar tot simt", povesteşte cu tristeţe pensionara. Ea mai spune că nu trece o săptămână în care maşinile de mare tonaj care iau virajul să nu-i distrugă burlanul casei sale. „M-am săturat să-l tot repar. În plus, trotuarul e foarte mic şi eşti expus oricând să cazi sub roţile maşinii. Trotuarul ar trebui să ai cel puţin un metru, iar circulaţia ar trebui restricţionată pe o şosea aşa îngustă", este de părere femeia.

strada Bistricioarei din Bistriţa

Un alt locatar din zonă, Larion Dragotă spune că  a făcut un protest legat de traficul din zonă pe care l-a adresat Primăriei Bistriţa. „E groaznic cum se circulă în zonă. Oamenii vin cu maşinile să-şi plătească internetul şi parchează pe unde apucă. Nu le pasă că încurcă traficul sau că eu nu pot intra în curtea casei din cauza lor", spune Dragotă, un bărbat de 38 de ani care are grijă de casa mătuşii sale, plecată în vizită la nepoţii din Germania. Acesta regretă că poliţiştii comunitari care trec prin zonă nu fac nimic. „Vin, se uită, claxonează şi pleacă. Aşa se face?", se întreabă bărbatul.

Primarul Bistriţei Ovidiu Creţu le-a spus iniţial oamenilor să aştepte până când se va aproba o finanţare europeană prin POR care va modifica desfăşurarea traficului din oraş. Ulterior, după ce locuitorii i-au atras atenţia că termenul este mult prea lung a revenit şi a promis alte soluţii „Vom limita circulaţia în zonă prin deschiderea străzii Barbu Lăutaru. Pe Bistricioarei se va circula pe o singură bandă, iar la anul vom face şi trotuar", dă asigurări acum, primarul Creţu.

Casetă: Poliţia nu găseşte soluţii

Ionel Pop, şeful biroului Poliţiei Rutiere Bistriţa, spune că în acest moment nu se poate face nimic pentru locuitorii din acea zonă. „Strada Bistricioarei este o stradă foarte importantă care preia traficul din aproape tot cartierul Ştefan cel Mare şi îl leagă cu artera principală a oraşului. Nu este viabilă o soluţie de închidere a acelei străzi. Am încercat să facem strada Petre Ispirescu mai atractivă pentru şoferi, dar din obişnuinţă preferă Bistricioarei ", mai spune Pop.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite