Bistriţa: Liviu Sbârcea este voluntar la ştrand

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are peste 20 de premii la concursuri şi olimpiade naţionale de geografie. Liviu crede că nu strică să ai cunoştinţe de geografie deoarece nu ştii niciodată ce-ţi rezervă viitorul.

Liviu Sbârcea este un tânăr absolvent al Colegiului Tehnic INFOEL din Bistriţa. În toţi cei patru ani de liceu a fost nelipsit de la concursurile, olimpiadele şi simpozioanele naţionale şi interjudeţene de geografie. Şi nu a participat degeaba. Liviu spune că a obţinut peste 20 de premii şi menţiuni, recunoscute la nivel naţional. Pasiunea lui pentru geografie a început de la vârste fragede. „De când mă ştiu iubesc natura şi tot ce ţine de ea. Am copilărit în satul Mijlocenii Bârgăului de pe Valea Bârgăului, o zonă deosebit de pitorească. Încă din clasa I, părinţii m-au dus cu ei în toate drumeţiile şi excursiile. Am colindat multe locuri frumoase de pe Valea Bârgăului şi din ţară. De-atunci am prins gustul pentru natură şi am vrut să aflu mai multe despre formele de relief şi despre tot ce înseamnă geografie", mărturiseşte Liviu. Participând la nenumăratele concursuri şi simpozioane naţionale, tânărul a avut posibilitatea să viziteze oraşe ca Baia Mare, Satu Mare, Cluj-Napoca, Târgovişte, Tulcea. „Văzând toate aceste oraşe, am ajuns la concluzia că învăţ într-o oraş foarte frumos, cu multă verdeaţă", susţine Liviu. El crede că această disciplină şcolară l-a învăţat multe şi că niciodată nu strică să ai cunoştinţe de geografie întrucât nu ştii când ai nevoie. „Geografia e o materie pe care am studiat-o cu plăcere în liceu. E o disciplină foarte complexă care cuprinde informaţii şi despre mediu, biologie, matematică şi fizică", afirmă Liviu. Deşi a făcut naveta zilnic în toţi cei patru ani liceu, tânărul spune că a meritat. „Şcoala te ajută pe viitor dacă ştii să vezi lucrul acesta. Oricum, microbuze spre casă am din oră în oră, aşa că distanţa nu a contat prea mult", adaugă Liviu.

Fostul licean intenţionează să urmeze cursurile unei facultăţi de geografie. „Sper să trec cu bine de BAC, după care vreau să mă înscriu la o facultate de profil fie în Cluj-Napoca, fie la Bucureşti. Nu ştiu deocamdată pe ce drum voi merge după facultate. Voi mai vedea", spune băiatul.

Util şi ca voluntar

Fire sociabilă, tânărul face şi muncă de voluntariat de doi ani. El povesteşte că s-a înscris în clasa a X-a la un curs de voluntari datorită diriginetei lui, profesoara de geografie, Cristina Rusu. „Am cunoscut oameni noi. În plus, nu te costă nimic să faci ceva util în loc să stai degeaba. Spre exemplu, după ce voi trece de emoţiile bacalaureatului, voi fi toată vara la ştrandul municipal unde, alături de alţi voluntari, voi organiza jocuri şi concursuri interactive pentru bistriţeni. Activităţile fac parte din proiectul numit «Vacanţa activă» al Asociaţiei bistriţene Resurse Tineret. Vom îmbina utilul cu plăcutul", explică tânărul.

ÎNTREBARE  şi RĂSPUNS

Ce loc îţi doreşti să vizitezi?

Australia! E o ţară foarte frumoasă, una în care se îmbină mai multe forme de relief, de vegetaţie, de climă. Acolo găseşti şi deşert, dar şi apă. E un ţinut exotic. În plus, numai acolo trăiesc animale precum cangurul şi ursul koala.

PROFIL

Născut: 15 octombrie 1991, Bistriţa

Studii: a terminat clasa a XII-a la Colegiul Tehnic INFOEL Bistriţa

Familie: nu are fraţi sau surori

Ce-i place

Iubeşte oamenii plini de viaţă. La ei apreciază punctualitatea, cuvântul dat şi sinceritatea. Despre aceasta din urmă, Liviu spune că e o trăsătură de caracter foarte importantă la o persoană. Tânărul mai zice că îi plac activităţile în aer liber, dar şi fotbalul, handbalul, respectiv înotul.   

Ce nu-i place

Detestă violenţa sub toate formele ei. O vede ca pe o stare anormală, a cărei existenţă nu vrea să o accepte. „Oamenii nu ar trebui să fie agresivi. Viaţa e prea scurtă ca să fim agresivi", crede băiatul. El nu vrea să aibă de-a face cu oamenii cu două feţe, despre care nu are o părere prea bună.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite