Bistriţa: Livia Pop este învăţătoarea care şi-a „îngropat“ visele alături de elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 38 de ani de şcoală, învăţătoarea Livia Pop continuă să fie fascinată de imaginaţia fără limite a elevilor săi, care îi ridică moralul zilnic.

Fire nonconformistă şi extrovertită, Livia Pop s-a făcut dăscăliţă din dorinţa de a-şi depăşi condiţia de copil născut într-o familie modestă, fără posibilităţi materiale. Îi plac mult oamenii, nu doar copii. „La meseria de dascăl îmi place că descopăr zilnic cât de nesfârşită este imaginaţia unui copil. Dacă ştii să dai clickul potrivit rămâi uimit de ceea ce pot spune şi face copiii. Sunt fascinată de imaginaţia elevilor mei", mărturiseşte învăţătoarea. Aceasta caută să le formeze celor mici aptitudinile de adaptare la problemele de care se vor lovi pe viitor. Le insuflă şi libertatea de a alege. „Mă regăsesc foarte bine în rolul de învăţătoare. Dacă ar trebui să o iau de la capăt, aş merge pe acelaşi drum", adaugă Livia Pop.

În clasa ei, elevii şi-au adus flori şi le-au dat nume de copii, iar pereţii sunt plini de creaţiile copiilor. Pe fiecare generaţie de copii care i-a trecut prin mâine a învăţat-o că nimic nu se face dacă nu eşti în slujba adevărului. „Tata avea o vorbă. Orice problemă are o soluţie. Dacă soluţia nu-ţi place ţie, înseamnă că ai avut ghinion. Acestea sunt vorbele tatălui meu care m-au urmărit tot timpul", spune învăţătoarea.

Vise „îngropate" în curtea şcolii

O lecţie inedită pe care a ţinut-o Livia Pop elevilor săi a fost cea legată de vis şi de ceea ce înseamnă îndeplinirea unui vis în timp. I-a pus să-şi folosească imaginaţia şi să deseneze ce-şi doresc ei peste 20 de ani, dar şi să scrie ce vor de la viaţă. Într-o capsulă a pus desenele şi scrisorile elevilor săi, obiecte dragi lor, dar şi ziare din zilele noastre. „Capsula am îngropat-o în curtea şcolii. Peste 20 de ani ne vom revedea şi o vom deschide. Va fi un moment emoţionant să privească desenele din trecut cu ochii lor de atunci" povesteşte Livia Pop.

Din mâinile ei au ieşit chirurgi, cercetători în fizică nucleară, dar şi elevi care au demonstrat că sunt foarte buni sportivi. 

PROFIL

Născută: 5 aprilie 1953, Bistriţa

Studii: Liceul Pedagogic din Năsăud, Şcoala Populară de Arte din Bistriţa

Familie: doi copii mari, fiica este asistent medical, iar fiul compozitor

Ce-i place:

Citeşte foarte mult. Învăţătoarei apreciază oamenii care au bunul simţ de a-i face pe cei din jur să se simtă bine în preajma lor. Acesteia îi mai place să picteze şi a urmat cursurile de pictură, modelaj şi grafică ale  Şcolii Populare de Artă din Bistriţa pentru a învăţa cum să le dezvolte elevilor săi imaginaţia.

Ce nu-i place:

Detestă că nu-şi poate îndeplinit toate visele. Nu-i place minciuna, de aceea încearcă să creeze copiilor posibilitatea de a spune adevărul. Livia Pop mai spune că nu-i plac ipocriţii pe care îi „miroase" după 5 minute de conversaţie. Urăşte violenţa sub orice formă. 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite