Bistriţa: Liceenii de clasa a XII-a vor să se facă bugetari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meseriile de medic şi poliţist sunt în topul preferinţelor viitorilor absolvenţi, potrivit unui sondaj făcut de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud. Liceenii spun că optat pentru aceste profesii pentru că sunt visurile lor din copilărie.

Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică din cadrul Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud a terminat recent un studiu despre meseriile preferate de elevii de clasa a XII-a, realizat în perioada 8-26 octombrie 2010. Au fost chestionaţi 1796 de elevi din cei 2697 de copii care sunt înregistraţi în clasa a XII-a, învăţământ la zi. Majoritatea celor întrebaţi, adică 64,19%, vor să-şi continue studiile într-o formă de învăţământ superior.

Ei ştiu exact şi ce vor să devină: medici, farmacişti, poliţişti, pompieri. „Mare parte dintre viitorii absolvenţi au scris în chestionare că vor să urmeze cursurile unei facultăţi şi să devină doctori, poliţişti, pompieri şi ingineri", susţine consilierul psihologic Cristina Harap de la CJAP BN, unul dintre realizatorii sondajului.

Unii vor să plece

Tinerii spun că au ales aceste profesii datorită banilor şi speră că, până vor termina studiile superioare, lucrurile se vor schimba. „Vreau să fac şcoala de subofiţeri de la Cluj-Napoca şi intenţionez să devin comisar", spune Laurenţiu Priscorniţă, elev în clasa a XII-a D de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu" din Bistriţa. El a prins drag de această meserie de la vârsta de 4 ani când a fost într-o secţie de poliţie, la naşul său de botez. Laurenţiu crede că 2000 de lei ar fi suficienţi pentru ca un subofiţer să trăiască decent în România. 

Aproape 6% vor să muncească afară

Aproape un sfert dintre liceenii chestionaţi (22,16%)  nu s-au decis încă ce drum să urmeze în viaţă. Alţi 5,67% caută altceva. „Pentru ei, altceva înseamnă că vor să plece la muncă în ţări ca Germania, SUA şi Spania, dar şi că vor să-şi deschidă o afacere proprie şi să fie proprii lor şefi", adaugă Cristina Harap.

Restul, de 7,96%, vor să se angajeze imediat după ce termină liceul şi caută meserii precum mecanic auto, şofer, vânzător, muncitor în construcţii, hair-styler.

Elevii afirmă că alegerile lor sunt realizate în funcţie de aptitudinile personale. „Noi nu avem certitudinea cunoaşterii acestor aptitudini de către elevi. Acestea sunt mai degrabă un rezultat al opiniilor celor din jur, familie, profesori şi părinţi, care le spun elevilor ce li s-ar potrivi", susţine consilierul Cristina Harap.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite