Bistrița: Liana Ţirău, profesoara ai cărei elevi intră cu 10 la medicină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A lucrat la elaborarea primului ghid electronic de determinare a plantelor şi arborilor din Europa, în cadrul unui proiect internaţional. 

Liana Ţirău iubeşte tot ce e viu pentru că orice organism comunică, îţi umple sufletul şi te ajută să „creşti" ca om. De aceea s-a făcut biolog. „Eram în Cluj-Napoca. Îmi făceam practica pedagogică la o clasă de a VII-a şi nu mă gândeam vreodată să devin profesoară. Însă, când am început să le predau biologie acelor copii, am simţit că asta trebuie să fac de acum încolo", povesteşte dăscăliţa. Îşi găsise vocaţia.

O şcoală „binecuvântată"

Se consideră o norocoasă. Liana Ţirău spune că a venit la Bistriţa, la repartizarea catedrelor şi a intrat întâmplător în Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu" din Bistriţa, unde predă şi astăzi. „Mi-a plăcut totul, atmosfera, elevii. Atunci mi-am zis că trebuie să fii binecuvântat ca să predai într-o astfel de şcoală. M-am simţit ca peştele în apă", mărturiseşte cadrul didactic.

La scurt timp după acea vizită, Liana Ţirău a aflat că  un dascăl de la „Liviu Rebreanu" s-a retras şi că este o catedră vacantă pe care a ocupat-o, iar din anii 90 predă biologie elevilor care învaţă la acest colegiu. „Destinul chiar a fost de partea mea. E o reuşită să mergi în fiecare zi la muncă şi să zâmbeşti", mai afirmă profesoara.

Olimpicii ei intră primii la medicină

Pentru Liana Ţirău, întâlnirea cu elevii foarte buni şi performanţele obţinute de aceştia înseamnă foarte mult. La ei apreciază forţa, ordinea mentală şi puternica motivaţie pe care o au. „Sunt deschişi spre viu şi se implică în diverse acţiuni care au loc în Bistriţa", spune profesoara. Elevii care i-au trecut prin mâini au intrat primii la medicină, unii chiar cu nota 10.

„Dintre aceşti copii performanţi vreau să-i amintesc pe Răzvan Băltoaica, Ligia Sticleţ, Andreea Chiper, Bogdan Crăciun, Irina Burian, Ana Bilegan", enumeră dăscăliţa.

Un ghid electronic în premieră

Un alt succes de-al său este redactarea la primul ghid electronic de determinare a plantelor şi arborilor din Europa, în cadrul unui proiect internaţional numit „Key 2 Nature", coordonat de Universitatea din Trieste, Italia.

Ghidul, disponibil în română, engleză şi italiană, poate fi folosit ca şi aplicaţie online, putând fi accesat la adresa http://dbiodbs.univ.trieste.it/carso/chiavi_pub21?sc=294. Acesta conţine speciile de arbori şi arbuşti din parcul dendrologic al şcolii. Parcul, înfiinţat în 1958 de regretatul profesor Livius Gubesch, cuprinde specii de plante şi arbori din zona Mării Negre, din America şi Asia.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Vă implicaţi în acţiuni de voluntariat?

Particip în fiecare an la curăţenia de primăvară şi la manifestările organizate de Zilele Mediului, de Agenţia de Protecţia Mediului şi de Direcţia de Sănătate Publică BN. Îi încurajez şi pe elevi să ia parte la acest gen de evenimente şi să se implice la tot ce se întâmplă în oraş. 

PROFIL

Născută: 25 mai 1963, Cluj-Napoca

Studii: Facultatea de Biologie a UBB Cluj-Napoca

Familie: căsătorită, un copil

Ce-i place:

Adoră animalele şi tot ce e viu. „Îmi sunt dragi îndeosebi mamiferele deoarece cu ele poţi empatiza şi comunica", spune Liana Ţîrău. Acesteia îi face plăcere să-şi plimbe câinele şi să asculte muzică. Îi mai place să citească romane psihologice.

Ce nu-i place:

Detestă ipocrizia deşi, pentru unii, este „o armă de supravieţuire". Profesoarei nu-i plac atacurile răutăcioase la persoană, mai ales dacă nu sunt argumentate. Aceasta nu îndrăgeşte genul de oameni care devin „fosile vii" încă din timpul vieţii, oamenii care stagnează şi refuză să evolueze. 

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite