Bistriţa: Leonida Ştefănescu a predat sport peste jumătate de secol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leonida Ştefănescu
Leonida Ştefănescu

A fost inspector de sport, inspector şcolar general, director şi a condus primul centru de ski fond din judeţ, înfiinţat la Prundu Bârgăului, unde şi trăieşte acum, la pensie.

Leonida Ştefănescu crede că sportul este una dintre profesiile cele mai complexe. „Nu m-am dus la sport pentru că nu puteam face altceva, ci pentru că mi-a plăcut. De mic mi-a plăcut mişcarea", afirmă profesorul, aflat acum la pensie. Acesta crede că prin sport, atât în deplasări, în cantonamente, cât şi în timpul jocului, copilul se „dezbracă" de închistări şi se manifestă aşa cum e el în realitate. Dascălul mai spune că a cunoscut mulţi elevi numiţi „copii - problemă" care datorită educaţiei fizice au ajuns acum oameni deosebiţi. „Sportul te învaţă să câştigi, dar şi să ştii să pierzi", susţine Ştefănescu.

„Spartachiada satelor"

S-a născut şi a copilărit în Poiana Ilvei, unde vara şi iarna se organizau o serie de jocuri sportive, destul de populare în acea vreme, jocuri în cadrul unui mini-campionat numit „Spartachiada satelor". Leonida Ştefănescu povesteşte că vara se adunau în comuna sa natală în jur de 100 de elevi şi studenţi care veneau acasă, în vacanţă. „Cu toţii ne jucam fotbal şi volei în cadrul competiţiei numite Spatachiada satelor. Ne împărţeam în echipe şi ne întâlneam în centrul comunei, la Ilva Mare", explică Ştefănescu.

În acea perioadă el era în gimnaziu şi suplinea uneori profesorul de sport la clasele primare. „Făceam pe dascălul de sport cu cei din clasele primare. Tot atunci răspundeam de magazia de echipamente şi mă simţeam important mai ales când veneau studenţii să-mi ceară echipamente ca să participe la Spartachiada satelor", spune Ştefănescu.

„General" timp de 7 ani

Profesorul are o carieră impresionantă. A absolvit la actualul Colegiu Naţional „Liviu Rebreanu" din Bistriţa, a urmat cursurile Institutului de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, după care a predat la o şcoală din Prundu Bârgăului între 1963 şi 1975. Tot atunci a condus primul centru de ski fond din judeţ.

„În acea vreme a început să fie cunoscut acest sport pe Valea Bârgăului. Ulterior s-au înfiinţat alte 18 centre de ski în restul judeţului, care au fost dotate cu ski-uri refuzate de armată", explică Ştefănescu.

Apoi a fost director la Palatul Copiilor din Bistriţa, pe atunci Casa Pionierilor, iar ulterior a fost ales inspector de sport (1978-1990) şi inspector şcolar general. Mai târziu s-a întors la catedră la Şcoala Generală nr. 4 din Bistriţa unde a antrenat echipa de handbal fete, echipă care din 2000 până-n 2003 a fost campioană naţională.

Ştefănescu a pus bazele Facultăţii de Sport din oraş (unde a şi predat 10 ani), din cadrul actualei Extensii UBB Bistriţa, alături de Constantin Sănduţă, prim vicepreşedinte al Consiliului Director al Clubului ACF Gloria Bistriţa.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Ce regrete aveţi?

Îmi pare rău că viaţa a trecut aşa de repede şi că n-am putut realiza mai multe pentru că m-am pensionat la 62 de ani când mai erau multe de făcut. Mi-au plăcut dascălii, copii şi cred că am reuşit să găsesc „lungimile de undă" cu care să comunic cu fiecare dintre ei.

PROFIL

Născut: 28 martie 1942, satul Poiana Ilvei

Studii: Institutul de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti

Familie: căsătorit, 3 nepoţi

Ce-i place:

Apreciază oamenii care ştiu ce înseamnă munca, cinstea şi respectul. Lui Leonida Ştefănescu îi place să-şi petreacă timpul la casa sa din localitatea Prundu Bârgăului, unde are un peisaj de poveste. „Casa e situată pe malul râului Bistriţa şi e o splendoare, mai ales că am zeci de trandafiri. Vă daţi seama ce frumos e când  înfloresc", spune profesorul.

Ce nu-i place:

Detestă că lupta politică a împărţit oamenii în tabere şi că realizările unora sunt distruse de cei care le iau locul. „Nu-mi place lupta politică şi modul în care ea e pusă în practică în ţara noastră. Oamenii trebuie să iasă în evidenţă prin muncă, nu prin altceva", este de părere dascălul.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite