Bistriţa: Lazăr Ometiţă, tenorul care a înfiinţat un cor în Irlanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lazăr Ometiţă este profesor de muzică la Şcoala Generală „Avram Iancu" şi la Şcoala Populară de Artă, ambele din Bistriţa.

A învăţat de unul singur să cânte la vioară când avea 10 ani. Despre acest instrument muzical, Lazăr Ometiţă spune că scoate un timbru vocal foarte plăcut, melodios, melancolic, chiar romantic.„Aveam un vecin care ştia să cânte la vioară. Eram în clasa a IV-a şi m-am ambiţionat. Aşa am învăţat să cânt la acest instrument", povesteşte Ometiţă.

Pentru el, muzica „ridică" sufletele oamenilor la Cer. „Muzica este cea mai înălţătoare latură a omului. Armonizarea sunetelor creează acea legătură cu Divinitatea. Te face să simţi ceva cu totul aparte", este de părere profesorul. El a fost aproape 7 ani viorist la ansamblul „Balada" din oraş.

Cor românesc cu japonezi şi finlandezi

Lazăr Ometiţă este tenor în cadrul corului „Appassionata" al Centrului Cultural Municipal, dar şi coordonatorul corului „Do Minor" de la Şcoala „Avram Iancu" din Bistriţa, cor înfiinţat de el după ce s-a întors din Irlanda. Acolo a muncit timp de 6 ani în construcţii, iar în timpul liber a pus bazele unui cor care ţinea de Parohia Ortodoxă din Dublin. „Era corul comunităţii româneşti din Dublin. Din el făceau parte japonezi, finlandezi, irlandezi şi români. Ne înţelegeam în engleză, dar toţi cântam în română. A fost o perioadă foarte interesantă", povesteşte Ometiţă.

Cum parohia ortodoxă din Dublin nu avea un cor, bistriţeanul s-a oferit să facă el unul. „A fost frumos, dar greu deoarece toţi erau amatori şi nu mai cântaseră vreodată în vreun cor. Făceam repetiţii cu toţii sâmbăta după-amiază, când eram toţi liberi", afirmă Lazăr Ometiţă. Cu corul din Dublin cânta pe străzi şi în shopping center-uri colinde, cântece patriotice şi diverse piese româneşti.

PROFIL

Născut: 13 martie 1972, comuna Maieru

Studii: student la Academia de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca

Familie: căsătorit

Ce-i place:

Îndrăgeşte liniştea şi plimbările în natură. „Mă relaxează foarte mult ieşirile în mijlocul naturii şi, ori de câte ori am timp, profit", spune Lazăr Ometiţă. Lui îi place şi să comunice cu oamenii. Vacanţele şi le petrece în familie. „Ador şi muntele şi marea la fel de mult, fiecare are o frumuseţe aparte", este de părere bistriţeanul.

Ce nu-i place:

Detestă nedreptatea, lucrurile care nu sunt la locul lor, dar şi mediocritatea de care dau dovadă unii oameni. „Nu-mi place politizarea care se practică în unele instituţii. Acolo în loc să se facă progrese, apar regrese, iar nonvaloarea ia locul valorii", afirmă Ometiţă.

 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite