Bistriţa: Iosif Raţiu vinde cărţi pentru a trăi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iosif Raţiu, un pensionar de 76 de ani din Centrul Istoric al Bistriţei, vinde cărţi la 3 lei bucata, în faţa casei sale, situate lângă Centrul Judeţean pentru Cultură BN. Bistriţenii sunt uimiţi de preţul derizoriu cu care sărmanul bătrân renunţă la volume ale unor mari scriitori precum Lev Tolstoi, N.V. Gogol, Honore de Balzac, Alexandru Dumas, Anatole France, Jack London, Cezar Petrescu.

De câteva zile, Iosif Raţiu şi-a scos la vânzare cărţile din biblioteca personală a familiei pentru că nu-i ajunge pensia ca să trăiască. După 40 de ani de muncă la firma de salubritate„Urbana", ca şef de echipă, bătrânul s-a ales cu o pensie de doar 320 de lei, din care se descurcă greu. „Nu mă mai ajung cu banii. Mai am şi cheltuielile la apă şi lumină de plătit. Ce să mă fac? Vând ce am", explică Iosif Raţiu. El spune că are patru băieţi care îl mai ajută din când în când, dar viaţa l-a învăţat să se descurce singur.

Bătrânul are peste o mie de cărţi cumpărate de cei dragi lui de-a lungul timpului. El mărturiseşte că viaţa nu a fost deloc blândă cu el. „Nu mi-a fost uşor. Am trecut prin multe pentru că norocul nu a fost de partea mea. Acum câţiva ani am căzut şi m-am lovit destul de urât la cap. M-au operat şi, ce să mai spun, am avut zile de trăit", adaugă bătrânul care locuieşte de când se ştie pe strada Grigore Bălan la numărul 13, număr i-a influenţat viaţa, crede el.

Cumpărători cu zecile

Oamenii sunt conştienţi de tristeţea situaţiei. Cristi Rad, un bistriţean de 47 de ani, şi-a cumpărat ieri cartea „După bal" de Lev Tolstoi. „Astfel de tomuri sunt foarte valoroase, mai ales pentru cine ştie ce valoare are o carte. E trist că oamenii sunt nevoiţi să vândă bunuri personale pentru a-şi asigura o pâine. Deşi cartea m-a costat 3 lei, i-am lăsat 10 lei pentru că mi-a fost jenă să iau tomul cu atât de puţini bani", afirmă bistriţeanul.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite