Bistriţa: Ionel Tompa s-a făcut profesor din pasiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este dascăl de istorie de peste trei decenii în Bistriţa. Ionel Tompa crede că profesia pe care o practică este una dinamică care, dacă e făcută cum trebuie, aduce multe satisfacţii.

S-a născut într-o zonă cu o identitate aparte, a fostului Regiment grăniceresc năsăudean, care şi-a pus amprenta asupra vieţii sale. De mic copil a îndrăgit istoria şi fotbalul. Ionel Tompa povesteşte că, deşi era bun la învăţătură, tatăl lui credea că profesorii îi dau note mari doar pentru că e fiu de primar. „Vedea că în două ore maxim îmi terminam lecţiile şi toată ziua jucam fotbal. Atunci m-a mutat la actualul Colegiu Naţional George Coşbuc din Năsăud. Eram pe clasa a VII-a şi ţin minte că am făcut naveta trei ani pe jos de la şcoală până acasă", mărturiseşte Ionel Tompa.

Ambiţios de când se ştie, Tompa spune că are un mare respect pentru dascălii de la liceu, deşi prima lui notă când a pus piciorul în renumitul colegiu a fost un 2 la rusă. „Am avut toate notele. Primul 2 l-am luat la limba rusă, dar m-am ambiţionat şi, cu ajutorul colegilor, într-un trimestru am ajuns la 10", explică dascălul de istorie.

A dat Clujul pe Iaşi

Cu toate că a absolvit profilul real al liceului, Tompa era cel mai bun la istorie din liceu. Pasiunea lui pentru trecut l-a îndemnat să se înscrie la o facultate în acelaşi domeniu. Tatăl său i-a zis să se înscrie la Cluj că are un prieten universitar şi că ar intra fără probleme. „Cum nu vroiam ca tata să-mi reproşeze toată viaţa că am intrat pe pile la facultate, m-am dus la Iaşi. În gara din Năsăud mi-am luat bilet pentru acceleratul Timişoara-Iaşi, nu pentru cel de Cluj. I-am zis tatei să nu mai stea în gară că nu mai are sens şi, împreună cu un alt fost coleg de liceu, ne-am dus la Iaşi. Nu ştiam deloc oraşul, darămite unde este facultatea", povesteşte bărbatul.

A luat notă mare la examen şi i-a spus tatălui că e student la Iaşi, nu la Cluj-Napoca. „În acel moment, tata a plâns şi mi-a zis: fiule, de acum încolo am încredere că o să te descurci în viaţă!", mărturiseşte Tompa.

Dascăl din pasiune

Ionel Tompa mai spune că s-a făcut profesor din pasiune. „Este o meserie dinamică pe care, dacă o faci cum trebuie, nu e deloc monotonă. Nici acum, după atâta timp, nu mi-am pierdut dragostea pentru istorie. Am fost profesor, director de şcoală, inspector de specialitate, inspector şcolar general adjunct, din nou profesor, dar niciodată nu m-am cramponat de funcţii", susţine Tompa.

El afirmă că un profesor trebuie să ştie cât şi cum să ofere informaţia elevilor săi, dar şi cât să ceară. Tompa susţine că educaţia e esenţială, după ea urmează instrucţia, dar şi că un profesor trebuie să se adapteze la realităţile pe care le trăieşte.

Totdeauna când liceenii  i-au cerut sfatul privind alegerea unei facultăţi, le-a zis să facă în aşa fel încât să aibă alternative pentru ca ulterior să aibă de unde alege. „E bine să ai variante pentru că nu ştii încotro va evolua societatea", adaugă dascălul.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Care sunt personalităţile politice din istorie pe care le admiraţi?

Am un deosebit respect pentru Al.I. Cuza care a avut conştiinţa misiunii împlinite, pentru Ionel Brătianu, Mihail Kogălniceanu şi Ion Antonescu. Despre acesta din urmă am citit multe şi, în ciuda a tot ce s-a spus despre el, a fost un om vertical care a pus interesul ţării mai presus de orice altceva, nu cum fac alţii în ziua de azi.

PROFIL

Născut: 24 martie 1951, comuna Runcu Salvei

Studii: Facultatea de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza" Iaşi

Familie: căsătorit, un nepot de 2 ani, Bogdan

Ce-i place

Iubeşte lectura, natura şi animalele. Îi place să meargă în drumeţii pe munte pentru că muntele îl linişteşte. Crede că sportul e o binecuvântare pentru organism, o adevărată cură de sănătate. Îndrăgeşte poezia lui Nicolae Labiş.

Ce nu-i place

Detestă încrâncenarea, răutatea dintre oameni, invidia şi lipsa unora de educaţie civică. Profesorului Tompa nu-i mai place direcţia înspre care se îndreaptă ţara. „Simt că ne-am alienat ca popor şi asta nu e deloc bine", crede Ionel Tompa.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite